Arcub Gabroveni găzduiește, până la 22 octombrie a.c., o expoziţie specială, organizată pentru a marca Zilele Bucureștiului, sărbătorite la final de septembrie.
Graţie pasiunii și perseverenţei unui colecţionar care a reușit să îmbine lumea investiţiilor financiare, în care evoluează pe plan profesional, cu cea a valorilor culturale, ca interes intelectual personal, putem
parcurge în toate sălile fostului han un traseu inedit care ne poartă „De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie și cultură în spaţiul românesc”.
Gravuri și manuscrise istorice, numeroase hărţi și carte veche cu anluminuri, documente rare, precum și fotografii și tipărituri de final de secol XIX și început de secol XX ne poartă prin momente fundamentale ale istoriei și culturii poporului român.
Pornim la drum din fostele pivniţe, aflate acum în rezonanţă cu paginile care îl înfăţișează pe Vlad Ţepeș așa cum îl zugrăveau contemporanii săi, descriindu-l în culori nu întotdeauna concordante cu realităţile valahe ale secolului al XV-lea. Vedem mai apoi hrisoave semnate de domnitori, precum și hărţi din epocă, cu Ţările Române ori Imperiul Otoman.
Putem admira ceea ce ar putea fi considerată o scurtă istorie a tiparului de la noi, prin ediţii rare ale primelor cărţi apărute pe meleagurile noastre. Retrăim Unirea Principatelor, vedem portretele gravate ale lui Cuza și ale Elenei Doamna, pentru a intra în secolul XX alături de Familia Regală a Românei și de Marea Unire.
Încheiem traseul cu un colţ dedicat boemei române din Parisul începutului de veac și din perioada interbelică, cu un portret și o schiţă ale lui Brâncuși, dar și cu fotografii prezentându-i pe Enescu ori pe actriţa Genica Athanasiou.
La Muzeul Naţional de Istorie a României putem să ne scufundăm la propriu în trecutul preistoric, graţiei modernei expoziţii „Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute”.
Integrat în seria de manifestări cu care muzeul sărbătorește 50 de ani de existenţă, acest eveniment deschis pentru public până în luna decembrie a acestui an a fost realizat în cadrul unui amplu proiect european intitulat „e-Peisajele Arheologice ale Dunării. Peisaje arheologice virtuale din regiunea Dunării”. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin programul transnaţional Interreg – Dunărea.
Folosind atât expunerea muzeologică clasică de artefacte, dar și reconstituiri în realitate virtuală și realitate augmentată, disponibile cu ajutorul dispozitivelor computerizate aflate la dispoziţia vizitatorilor, expoziţia dezvăluie comorile arheologice care ne dau date valoroase despre vieţuirea în spaţiul geografic al Dunării de Jos, prin două situri remarcabile: necropola de incineraţie din epoca bronzului de la
Cîrna –Dolj și cetatea bizantină de la Nufăru –Tulcea.
Evenimentul a prilejuit realizarea unor cercetări importante pentru specialiști, oferind în același timp prilejul unor experienţe interesante și pentru publicul obișnuit.
Citiți și: Teatru adaptat persoanelor cu dizabilităţi
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe