Newsflash
Cultură

Teatru adaptat persoanelor cu dizabilităţi

de Delia Scripcariu - oct. 14 2022
Teatru adaptat persoanelor cu dizabilităţi

La Iași, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, a fost prezentat spectacolul incluziv „Închide ochii și ai să vezi mai bine”.

deschide1Pe data de 4 octombrie 2022, a avut loc la Centrul Cultural „I.I. Mironescu” al UMF Iași și la Teatrul Luceafărul Iași spectacolul incluziv, adaptat publicului cu dizabilități, „Închide ochii și ai să vezi mai bine”. Spectacolul este o adaptare după un text scris de Dumitru Radu Popa, nepotul savantului Grigore T. Popa. Scenariul și regia au fost realizate de Oana Popa, strănepoata lui Grigore T. Popa. Accesibilizarea spectacolului Închide ochii și ai să vezi mai bine a constat în realizarea în timp real a interpretării mimico-gestuale (pentru persoanele cu deficienţe de auz) și a interpretării narative (pentru nevăzători).

Interpretarea în limbajul semnelor a fost realizată de Lavinia Chiţu, iar cea pentru nevăzători de Andrei Cristea și Miki Brebinaru Gheorghe.
Spectacolul a valorificat teme esenţiale – viaţa, curajul, empatia, iubirea, diversitatea, cunoașterea, neuitarea, speranţa, moartea.

Îmbinate magistral, toate elementele constitutive ale piesei au condus decisiv la mesajul de a iubi tot ce ne înconjoară, de a fi părtași la miracolul vieţii, de a ne pune mereu întrebări, de a fi deschiși către noi perspective, de a ne descoperi și de a aprecia orice este asemănător nouă, dar și diferit de noi.

Celebrând viaţa și diversitatea

Prezentat în 4 octombrie, la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr din Iași, spectacolul a fost realizat după textul „Povestea seminţei”. Călătoria seminţei este călătoria fiecăruia în căutarea propriului sine, în înţelegerea lucrurilor dincolo de aparenţe și în consolidarea sentimentelor de iubire și apreciere faţă de ceea ce suntem, dar și faţă de cei din jurul nostru.

Conceptul de incluziune a început să fie utilizat în mod constant încă de la sfârșitul anilor ,90. Până în 2021 (anul premierei spectacolului), cei cu deficienţe de auz sau nevăzători nu au avut șansa de a fi reuniţi în aceeași sală, bucurându-se de arta teatrală.

Emoţiile transmise și atmosfera creată fac din acest spectacol o capodoperă a celebrării vieţii și diversităţii și un imn adresat conectării la esenţa frumuseţii, care se poate ascunde sub cele mai neașteptate forme. Versurile cântecului din final sintetizează sublim mesajul (re)întoarcerii către suflet.

La finalul spectacolului studenţii de la Teatru au avut șansa de a discuta despre cum se poate realiza o piesă de teatru incluzivă, iar cei de la Medicină au putut afla cum un astfel de spectacol poate fi utilizat ca
terapie prin artă.

Citiți și: Istorii ascunse în Centrul Vechi al Capitalei

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe