Newsflash
Cultură

Ziua Națională Constantin Brâncuși, marcată și la Palatul Cesianu-Racoviță

de Florentina Ionescu - feb. 17 2023
Ziua Națională Constantin Brâncuși, marcată și la Palatul Cesianu-Racoviță

Weekendul acesta, la Palatul Cesianu-Racoviță, va avea loc o expoziție aniversară ce reunește opere simbol semnate de Constantin Brâncuși, obiecte personale ale marelui maestru.

Pe lângă această expoziție, publicul din București va avea parte și de experiențe new media „AiBrâncuși” și de o „cafea cu artă”. Acestea sunt elementele care vor defini Ziua Națională Constantin Brâncuși la Palatul Cesianu-Racoviță în weekendul 18-19 februarie, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Constantin Brâncuși, la Palatul Cesianu-Racoviță
Constantin Brâncuși, la Palatul Cesianu-Racoviță

 

Figură emblematică ce a marcat arta modernă

Evenimentul din acest weekend permite descoperirea figurii emblematice a lui Constantin Brâncuși, cel mai mare artist român al tuturor timpurilor, și o parte din moștenirea artistică, precum și fragmente din viața personală.

În centrul expoziției de la Palatul Cesianu-Racoviță se află portretul „Eva” realizat de Constantin Brâncuși în a doua călătorie făcută în România, în 1937, pentru construcția ansamblului monumental de la Târgu Jiu. Desenul este unic, reprezentând o reluare a temei sculpturii sale în lemn „Eve” din 1916.

Piesa este completată și de portretul lui Constantin Brâncuși, realizat la Paris în 1932. Alături de valoroasele portrete, revine în fața publicului larg și creația „Le Crocodile”, care face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor.

Totodată, revin în fața publicului și două scrisori de dragoste dintre părintele sculpturii moderne, Constantin Brâncuși și una dintre iubirile renumitului sculptor, Florence Meyer, dansatoare modernă americană, cunoscută și pentru pasiunea sa pentru fotografie.

Corespondența a fost scrisă de-a lungul a două decenii, atât cât a durat impresionanta poveste de iubire, în ciuda diferenței de vârstă dintre cei doi. O altă impresionantă piesă ce va completa expoziția este andreaua din metal, cu dop de șampanie cu foaie de oțel imprimată „Torino Ballor”, confecționată de Constantin Brâncuși pentru pictorița Natalia Dumitrescu.

„Brâncuși a promovat ideea că arta poate fi universală și că poate servi ca o limbă comună pentru oameni din diferite culturi și naționalități. După acest exemplu, ne propunem să promovăm figura emblematică a lui Constantin Brâncuși, care a marcat semnificativ arta modernă și cultura în general, fiind un exemplu pentru contemporani. Nu am creat, aici la Palatul Cesianu-Racoviță, doar un eveniment de marcare a 147 de ani de la nașterea celui mai important și inovator artist al secolului XX, ci o adevărată experiență de a descoperi și de a trăi arta. Vom trăi un weekend brâncușian sub semnul iubirii infinite pentru cel care a avut curajul să revoluționeze arta universală”, a declarat Alina Panico, director PR și Comunicare.

AiBrâncuși și un quiz virtual

Ziua Națională Constantin Brâncuși la Palatul Cesianu-Racoviță va fi completată de o experiență new media „AiBrâncuși”. Aplicația Instagram @a10byartmark permite accesul la un filtru realizat prin intermediul realității augmentate către portretul lui Constantin Brâncuși și la un quiz virtual.

Astfel, vizitatorii care pășesc pragul Palatului Cesianu-Racoviță vor avea parte de o amintire-simbol de Ziua Națională Constantin Brâncuși în format digital.

Întreaga experiență de la Palatul Cesianu-Racoviță va fi completată de o cafea originală Artmark, însoțită de ilustrațiile artistului Andrei Costache și de tradiționalele citate ale lui Constantin Brâncuși.

Cafeaua cu artă va însoți vizitatorul în expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță și va aduce acel strop de inspirație specific creativității lui Brâncuși. 

Program de vizitare 

Sâmbătă și duminică, Palatul Cesianu-Racoviță se transformă într-un loc care face legătura între opera și activitatea lui Constantin Brâncuși și contemporanii iubitori ai creației artistului. Expoziția aniversară și acțiunile omagiale se vor desfășura sâmbătă și duminică, 18-19 februarie, în intervalul orar 10:00-20:00.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe