Newsflash
Cultură

În slujba știinţei și a progresului

de Dr. Raluca BULEA - iul. 26 2024
În slujba știinţei și a progresului

Până la 1 septembrie a.c., în Muzeul Municipiului București avem ocazia să ne apropiem de viaţa și activitatea profesională a unuia dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai medicinei românești, prof, Gheorghe Marinescu (1863-1938).

Personalitatea marelui neurolog este evocată la două decenii de la dispariţia formală a Casei memoriale Gheorghe Marinescu (în contextul unor litigii legate de dreptul de proprietate), în cadrul unei expoziţii găzduite de Palatul Suţu. Intitulată „Gheorghe
Marinescu – o viaţă dedicată muncii, știinţei, progresului”, expoziţia evocă personalitatea fondatorului școlii naţionale de neurologie. Minuţioasa muncă de cercetare și de valorificare a patrimoniului de obiecte și documente aflate la MMB a fost desfășurată de curatoarea Silvia Zamfir.

Cu ajutorul panourilor explicative ne apropiem de viaţa deloc ușoară a profesorului. Rămas orfan de tată la o vârstă foarte fragedă, a avut mare drag de învăţătură, datorită căreia a reușit să absolve Facultatea de Medicină și să devină intern la Spitalul Brâncovenesc. Încă din acea perioadă a dat dovadă de curiozitate și spirit de cercetător, lucrând nu doar la patul bolnavului, ci și la microscop, pentru a înţelege mai bine care erau modificările specifice bolilor pe care le îngrijea. A publicat rezultatele observaţiilor sale în reviste dedicate studenţilor și tinerilor medici. Ulterior, își va desăvârși pregătirea la Paris, în faimoasa clinică neurologică a lui Jean-Martin Charcot, de la Spitalul Salpêtrière. Acesta ne este prezentat alături de alte nume cunoscute ale medicinei, care i-au fost de-a lungul timpului mentori sau discipoli, precum Pierre Marie, Victor Babeș ori C.I. Parhon.

Fotografii de epocă și filme medicale

Textele sunt ilustrate cu reproduceri ale fotografiilor din epocă, dar le stau alături și exemplare din lucrările publicate de Gh. Marinescu, diplome, corespondenţă și obiecte personale, instrumente de care s-a servit în practica medicală (microscoape, lamele etc.), precum și portrete, pictate ori sculptate.

Un loc aparte îl ocupă relatările legate de fondarea, în 1897, a clinicii de neurologie de la Spitalul Pantelimon. În 1919 aceasta a fost transferată la Spitalul Colentina, unde amintirea prezenţei sale poate fi simţită până în prezent. Nu în ultimul rând, expoziţia prezintă aparatul de proiecţie și câteva scurte filme medicale realizate în premieră de profesorul Marinescu. Este vorba despre înregistrări în dinamică ale unor pacienţi, care au stârnit admiraţia comunităţii medicale internaţionale la vremea când au fost făcute.

În final, le reamintim cititorilor noștri că în subordinea MMB se află și pot fi vizitate câteva case care au aparţinut unor confraţi: Muzeul Victor Babeș, dedicat vieţii și activităţii celebrului savant, Muzeul George Severeanu, în care regăsim valoroasa colecţie de numismatică și arheologie alcătuită de soţii Maria şi dr. George Severeanu, precum și Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”. Aici putem admira colecţia de costume și obiecte tradiţionale românești, dar și lucrări de artă și obiecte personale ce au aparţinut celui care a înfiinţat primul serviciu de Salvare din ţară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe