Newsflash
Cultură

Conferințe despre universul lui Caragiale, la ARCUB Gabroveni

de Florentina Ionescu - nov. 14 2022
Conferințe despre universul lui Caragiale, la ARCUB Gabroveni

Regizorul Alexa Visarion revine la ARCUB cu două conferinţe despre universul lui Caragiale.

După o pauză pandemică de câţiva ani, profesorul universitar, regizorul şi scenaristul de teatru şi film Alexa Visarion reia în 2022 seria de întâlniri cu publicul „Dialogul generaţiilor”. Acesta va susţine la ARCUB Gabroveni două conferinţe pe 17 noiembrie şi 8 decembrie, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES.

Conferinţele se adresează atât spectatorilor de teatru şi film, cât şi studenţilor şi profesioniştilor din artele spectacolului. Conferinţele „Dialogul generaţiilor” din acest an se axează în jurul temei „Călăuziţi de Caragiale”, în contextul împlinirii a 170 de ani de la naşterea şi 110 ani de la dispariţia lui I.L. Caragiale.

„Afinităţile regizorului Alexa Visarion cu universul caragialian datează de câteva decenii şi s-au concretizat în spectacole de teatru, filme, texte teoretice, scenarii riguros elaborate şi articulate, alcătuite adesea prin colaj, adăugiri, tehnici intertextuale şi destinate scenei, peliculei sau spaţiilor sonore ale teatrului radiofonic. La Radio, în 1974, a realizat o puternică şi foarte modernă montare a piesei «O noapte furtunoasă», iar în 2012, «Nocturnele lu' Leonida», pe un scenariu propriu, inspirat de universul Caragiale, propunea un discurs caragialian inovator, alcătuit din pasaje combinate iscusit, purtătoare de sensuri inedite. Îi datorăm lui Alexa Visarion recentul volum «Caragiale vizionarul», publicat în 2022, la Editura Academiei Române, cuprinzând o adevărată profesiune de credinţă, o esenţializare a gândirii regizorului asupra operei caragialiene şi, totodată, mărturii, documente, pagini de ficţiune, amintiri. Spectacolul «Carnavalul» marchează revenirea regizorului Alexa Visarion la Teatrul Naţional Radiofonic, în anul în care s-au împlinit 170 de ani de la naşterea şi 110 ani de la dispariţia lui Ion Luca Caragiale. (..) Realizat în 3 episoade, spectacolul «Carnavalul» deschide seria premierelor radiofonice, difuzate în cadrul Secţiunii ON AIR a Festivalului Naţional de Teatru 2022, la Radio România Cultural”, au transmis reprezentanții Radio România Cultural.

spusul şi nespusul unui text

Prima conferinţă este intitulată „Caragialian şi caragialesc pe scena românească” şi are loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, la Sala Studio a Hanului Gabroveni. În cadrul întâlnirii se va asculta un episod din recentul serial radiofonic „Carnavalul” al Teatrului Naţional Radiofonic, pe baza căruia regizorul Alexa Visarion va aborda subiecte precum spusul şi nespusul unui text şi ritmul ca limbaj accidental. Durata conferinţei este de trei ore şi include o sesiune de Q&A. 

timp concret şi timp etern în structura caragialiană

Pe 8 decembrie, de la ora 18.00, are loc cea de-a doua conferinţă susţinută de Alexa Visarion, „Esenţialitatea şi forma în construcţia spectaculară a universului lui Caragiale”. Pornind de la vizionarea spectacolului din 2021 „Nocturnele lu' Leonida”, regizorul va vorbi despre timp concret şi timp etern în structura caragialiană, despre ritmurile tăcerii şi dinamica burlescă a delirului fără sfârşit.

Ambele conferinţe beneficiază de intrare liberă în limita locurilor disponibile. 

Dialogul-Generatiilor-17-nov-724x1024
Pictura din afiş este realizată de Oana Maria Cajal.

 

PROGRAM CONFERINŢE „DIALOGUL GENERAŢIILOR” 2022

ARCUB Gabroveni - Sala Studio - Tema: Călăuziţi de Caragiale

Lector: Alexa Visarion

Intrarea este liberă. 

* 17 noiembrie, ora 18.00 / Caragialian şi Caragialesc pe scena românească

* 8 decembrie, ora 18.00 / Esenţialitatea şi forma în construcţie spectaculară a universului Caragiale

Despre „Dialogul generaţiilor”

Conceput şi iniţiat de regizorul Alexa Visarion, proiectul "Dialogul generaţiilor" are ca scop dezvoltarea unui dialog prin artele spectacolului, încurajând crearea unor spaţii de întâlnire şi dialog între generaţii. În cadrul "Dialogului generaţiilor", au fost organizate la ARCUB o serie de conferinţe, workshop-uri, exerciţii de teatru, discuţii cu publicul, proiecţii cinematografice.

Detalii pe www.arcub.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe