Newsflash
Cultură

Evenimente de Zilele Culturii Urbane, la ARCUB

de Florentina Ionescu - ian. 10 2023
Evenimente de Zilele Culturii Urbane, la ARCUB

Între 13 şi 15 ianuarie, de Zilele Culturii Urbane #2 vor avea loc la ARCUB expoziţii, live performances, ateliere, concerte, filme şi întalniri cu artişti contemporani.

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, ARCUB - Hanul Gabroveni devine hubul artiştilor contemporani ai Bucureştiului.

Astfel, ARCUB prezintă, între 13 şi 15 ianuarie, cele mai noi şi inedite proiecte interdisciplinare, de artă vizuală, film şi muzică în cadrul celei de-a doua ediţii a proiectului Zilele Culturii Urbane.

Iniţiat anul trecut ca un demers de celebrare a sectorului creativ din Bucureşti, Zilele Culturii Urbane la ARCUB este un proiect al Primăriei Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti şi Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES.

Lungmetraje și muzică lăutărească

Din programul Zilele Culturii Urbane la ARCUB 2023 fac parte lungmetrajul de animaţie „Insula”, realizat de Anca Damian şi comparat de critici cu celebrul „Yellow Submarine” al formaţiei Beatles, şi cel mai recent documentar despre Bucureşti „De dimineaţa până seara, Bucureşti”, un proiect cinematografic original, în regia lui Robert Antonescu, la care au contribuit peste 100 de persoane pentru a surprinde cât mai bine vibraţia actuală a oraşului.

Trei concerte care explorează Bucureștiul

De la muzică lăutărească pe ritmuri flamenco la tangouri, foxtrot-uri şi swing-urile Bucureştiului interbelic, la muzica clasică, Zilele Culturii Urbane la ARCUB prezintă, între 13 şi 15 ianuarie, trei concerte care explorează muzical oraşul Bucureşti din perspective complet diferite.

Unul dintre cele mai noi grupuri muzicale din Bucureşti, Taraful Flamenco zguduie graniţele dintre muzicile lumii şi creează o atmosferă ca la Buenos Aires, Sevilla, şi Bucureştii secolului trecut cu romanţe şi melodii lăutăreşti fuzionate cu piese tradiţionale flamenco.

Miruna Ionescu şi Valentin Albeşteanu reinventează muzica ce se asculta în teatrele de vodevil şi de revistă ale Micului Paris, iar trenul misterios al Festivalului SoNoRo - Orient Express invită publicul la „O călătorie muzicală de la Londra la Bucureşti”.

Ca un omagiu adus poetului Mihai Eminescu, partiturile unor celebre romanţe precum „Mai am un singur dor” sau „Pe lângă plopii fără soţ”, interpretate cu precădere în perioada post şi interbelică vor putea fi admirate la ARCUB, sâmbătă 14 ianuarie, între orele 19:00 - 21:00 în cadrul expoziţiei „Partituri Eminesciene”.

De-a lungul timpului, inspiraţi de muzicalitatea liricii eminesciene, mulţi compozitori au aşezat versurile poetului în creaţii muzicale nemuritoare, precum romanţe, lieduri sau piese corale. Partiturile expuse în cadrul evenimentului aparţin Asociaţiei Culturale Casa Colecţiilor şi datează din perioada 1890 - 1920.

Expoziții

Şi în acest an, bucureştenii au ocazia să vadă la ARCUB, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, o selecţie din proiectele create în 2022 de sectorul cultural independent şi finanţate în cadrul Programului „Bucureşti afectiv”. 

Astfel Asociaţia Save or Cancel aduce la Zilele Culturii Urbane de la ARCUB expoziţia de artă urbană „Explorări artistice ale spaţiului public”, o continuare a proiectului cu acelaşi nume care anul trecut a propus publicului o serie de activităţi de explorare şi regenerare a oraşului prin street art.

Unii dintre cei mai activi şi apreciaţi artişti contemporani, Irina Mocanu, John Dot S, Livi Po, Maria Bălan, Pass, Pisica Pătrată, Robert Obert şi Sandi expun la ARCUB o serie de lucrări originale, de mari dimensiuni. În deschiderea expoziţiei din 13 ianuarie, vizitatorii pot experimenta un performance multidisciplinar realizat de Xandru (dj set experimental) şi Alexandra Iliesco (live painting).

Ateliere de pictură pentru copii

Pentru cei mici, Elite Art Club UNESCO organizează în cadrul Zilelor Culturii Urbane la ARCUB o serie de ateliere de pictură pentru copii. Atelierele de creaţie sunt concepute pentru copiii cu vârste între 6 şi 14 ani şi fac parte dintr-un alt proiect al Programului „Bucureşti afectiv” 2022, intitulat „O insulă de istorie şi de artă pe cheiul Dâmboviţei”. 

dans şi performance

Asociaţia 4Culture participă la Zilele Culturii Urbane la ARCUB cu o instalaţie imersivă video multi-channel creată de Andreea Căpitănescu în urma proiectului de dans şi performance „Intimate Choreographies. Cartografierea unei noi realităţi”.

După ce, în toamna anului trecut, dansatori şi artişti din Ucraina alături de artişti locali au realizat o serie de intervenţii performative în spaţiul public din Bucureşti, spectatorii sunt invitaţi să vadă rezultatul proiectului într-o instalaţie interactivă.

Înregistrarea video a intervenţiilor performative în care artiştii şi publicul au interacţionat dezvoltând coregrafii intime colective, a fost ulterior editată şi utilizată în cadrul instalaţiei „Intimate Choreographies”.

Pentru mai multe detalii despre evenimentele din cadrul Zilelor Culturii Urbane la ARCUB şi pentru rezervări, consultaţi site-ul www.arcub.ro.

Participarea este gratuită

Participarea la evenimentele din cadrul „Zilelor Culturii Urbane la ARCUB” este gratuită, în limita locurilor disponibile. Accesul la proiecţiile de film şi concerte se face pe bază de rezervare online pe site-ul arcub.ro, la secţiunea Bilete online.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe