Newsflash
Interviuri

Inovaţiile farmaceutice salvează vieţi

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 16 2021
Inovaţiile farmaceutice salvează vieţi

Laurence Bonnel, fost osteopat, și-a început activitatea în domeniul farmaceutic în urmă cu 13 ani, iar în prezent este managing director și general manager al Merck România Healthcare.

bonnel2În interviul pe care ni l-a acordat vorbește despre inovaţie, performanţă și dificultăţile pe care le întâmpină femeile în carieră.

Cum v-aţi început cariera în domeniul farmaceutic?

În urma unui accident am pierdut sensibilitatea la nivelul unui braţ și după perioada de recuperare am rămas cu parestezie permanentă; a fost foarte dureros. Am ales să fac o schimbare de carieră, însă la început am perceput-o ca pe un eșec. Am urmat cursurile Școlii de Bussiness – în Franţa avem o școală foarte competitivă –, iar la 45 de ani am decis să mă întorc la studii, pentru patru ani, full-time.

Nu a fost ușor nici cu problemele de la mână și, în același timp, cu un copil mic acasă. Apoi am fost acceptată în cadrul unui program de internship de cinci luni, organizat de Merck, pentru a pregăti lansarea unui produs, și după 13 ani iată-mă tot aici.

Sunteţi o susţinătoare a femeilor independente...

Am descoperit că există o diferenţă salarială între femei și bărbaţi în Franţa, și în special în România, care nu se bazează pe performanţă, ci pe gen. Și nu este corect. Egalitatea între sexe este foarte importantă pentru mine. Primul lucru pe care l-am făcut în companie a fost corecţia acestui lucru. După aceea am vrut să le arăt femeilor că este posibil să fii mamă, soţie și să ai responsabilităţi profesionale; este doar o chestiune de organizare.

În iunie voi organiza un eveniment cu femei de succes din România. Pentru mine este, de asemenea, important să implic tinerele din noua generaţie și să le dau șansa de a avea succes.

O lună cât patru ani de tratament

Cum v-aţi găsit optimismul să continuaţi în acest domeniu nou pentru dvs.?

Am fost motivată pentru că am lucrat cu pacienţi cu scleroză multiplă și apoi am descoperit că se pregătește lansarea unui comprimat. Locuiam în Nisa și m-am mutat la Lyon pentru a face parte din această „aventură”. Medicamentul urmează a fi lansat în România.

Este un medicament revoluţionar, pentru că patru săptămâni de administrare acoperă patru ani de tratament. Pacientului i se administrează câte o tabletă pe zi, timp de cinci zile, iar luna viitoare se repetă aceeași schemă și apoi pauză până în anul următor.

Atunci urmează aceiași pași, după care nu mai primește niciun tratament patru ani. Avem experienţă cu acest medicament în toată Europa, pacienţii se simt foarte bine, profilul de siguranţă este excelent.

Cum acţionează acest medicament?

Medicamentul acţionează asupra limfocitelor, iar acestea nu mai atacă mielina. Avem mai mult de 15 ani de follow-up în cazul acestui medicament. Este și un medicament unic, pentru că este adaptat greutăţii pacienţilor, deoarece știm cu toţii că se pot înregistra efecte adverse dacă doza este prea mare comparativ cu greutatea corporală mică.

Medicamentul este destinat sclerozei multiple agresive. Dacă scleroza multiplă nu este tratată corespunzător, chiar femei tinere, de 40 de ani, pot prezenta tulburări cognitive și dizabilităţi.

Dispozitive și medicamente noi

Ce ne puteţi spune despre dispozitivul și aplicaţia pe care le-aţi lansat?

Este vorba despre hormonul de creștere cu un dispozitiv de administrare inovator (easypod). Știm că mulţi copii nu își administrează injecţia – o eliberează în jucării sau în alte obiecte. Asta înseamnă că plătim foarte mult pentru acest tratament degeaba. Dacă pacientul nu este compliant, se pierd bani. Este obligatoriu ca dispozitivul să fie în contact cu pielea – dacă nu există acest contact, atunci nu se eliberează doza.

În plus, medicul poate monitoriza cantitatea de medicament injectată. Pentru prima dată am lansat și o aplicaţie pentru a urmări aceste administrări – growlink app este prima aplicaţie digitală de acest tip pentru pacienţii din România.

Ce alte lansări pregătiţi?

Alte medicamente pe care le vom lansa vor fi în oncologie: unul indicat în carcinomul cu celule Merkel, un cancer de piele foarte rar, și pentru cancerele renale și uroteliale. Medicamentul pentru cancerul urotelial a determinat o creștere foarte mare a supravieţuirii, având o rată a efectelor adverse foarte mică comparativ cu chimioterapia.

În lucru mai avem și alte produse: încă unul pentru scleroza multiplă – un mecanism de acţiune total nou care nu are efect pe limfocite, ci pe macrofage. Vom începe studiile clinice cu acest medicament în România.

În oncologie mai avem o nouă moleculă pentru cancerul pulmonar (Advanced Non-Small Cell Lung Cancer – NSCLC); în ceea ce privește diabetul zaharat ne pregătim pentru lansarea unui inhibitor de DPP4.

„Time is brain”

Cum au primit pacienţii și medicii aceste noi molecule?

Nu este săptămână în care să nu primim un telefon de la un pacient sau medic care ne întreabă de tratamentul pentru scleroza multiplă (Mavenclad – cladribină). România este ultima ţară din Europa unde se va lansa acesta, și este dureros, pentru că mulţi pacienţi așteaptă.

Scleroza multiplă este o boală cronică cu evoluţie îndelungată, cu un impact important asupra calităţii vieţii. Ne trebuie mai multe opţiuni terapeutice pentru ea, fiindcă uneori suntem nevoiţi să schimbăm tratamentul, dacă pacientul nu răspunde la un anumit medicament. Știm că „time is brain”.

Dacă boala se tratează corect în primii cinci ani, vei avea un impact semnificativ asupra calităţii vieţii, iar pacientul nu va
rămâne într-un scaun cu rotile.

Cât de mare este impactul sclerozei multiple în populaţie?

Câteodată este o problemă între autorităţi, politicieni, dar pentru scleroza multiplă politicile de scurtă sau lungă durată sunt la fel – prin ceea ce faci azi vei economisi mai târziu, pentru că, dacă pacientul are această boală și este stabilă, atunci el va continua să muncească, să facă cumpărături, însă dacă devine o persoană cu dizabilităţi nu va mai putea lucra, ceea ce înseamnă costuri în plus pentru societate.

Când am început activitatea la Merck am făcut un studiu și am aflat că la zece ani după diagnosticul de scleroză multiplă există o proporţie foarte mică de paciente cu parteneri, mulţi dintre aceștia le părăsesc. Spun acest lucru pentru că 75% dintre pacienţi sunt femei. Astăzi nu mai este cazul, datorită progresului medicinei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe