Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Un nou mod prin care pot fi identificate virusurile

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 29 aprilie 2021, ora 10:21

Un profesor de la Universitatea din Lancaster a introdus un nou concept pentru analizarea rapidă a prezenței virusurilor, începând de la virusurile care cauzează răceala, până la coronavirusuri.

Pe baza analizării elementelor chimice, metodologia aceasta, care a fost adaptată dintr-o tehnică analitică folosită pentru a identifica nanoparticulele metalice, poate să detecteze prezența virusurilor în doar 20 de secunde, scrie www.sciencedaily.com

metoda identificare virusuri

Deși testele ar trebui să fie efectuate într-un laborator, metoda ar putea fi folosită pentru a identifica rapid dacă persoanele internate în spital au fost sau nu infectate cu un virus – informație care le permite clinicienilor să decidă tratamentele și, totodată, să decidă dacă să interneze sau nu pacienții în secțiile de izolare, arată sursa citată.

Tehnica propusă, numită analiza SV ICP-MS („single virus inductively coupled plasma mass spectroscopy”), este o spectroscopie și poate fi folosită pentru a determina rapid familiile de virusuri.

Cu toate acestea, deși conceptul poate să identifice faptul că o persoană are un anumit tip de coronavirus, de exemplu, metoda nu este capabilă să determine tipul de coronavirus și nici variantele de virus. Tot vor fi necesare testele adiționale, pentru ca medicii să afle virusul specific cu care a fost infectată o persoană.

Deși analiza SV ICP-MS nu este o alternativă pentru testele dezvoltate pentru a identifica în mod specific tipurile de infecții de tip COVID-19, ea poate fi utilizată pentru a determina dacă virusurile dintr-o anumită familie, ca de exemplu coronavirusurile, sunt prezente sau nu. Dacă un virus este identificat, deci este prezent în organismul persoanei, vor fi necesare teste mai specifice.

Conceptul a fost dezvoltat de profesorul Claude Degueldre, de la Universitatea din Lancaster (Department of Engineering) și folosește probe diluate din anumite fluide corporale, ca de exemplu mucusul nazal sau saliva, prelevate de la pacienți. O torță cu plasmă este utilizată apoi pentru a atomiza și ioniza particulele virusului.

Urmează măsurători pentru masele selectate ale elementelor din virusuri, care oferă rezultate rapidem pentru a arăta dacă virusul respectiv este prezent sau nu. Procesul acesta funcționează atât pe tipurile de virusuri ARN sau ADN, în decurs de secunde.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: coronavirus virusuri analiza virusuri identificare virusuri spectroscopie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.