Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Metodă de testare a aderenţei la tratament

de Florentina Ionescu - sept. 8 2023
Metodă de testare a aderenţei la tratament

Un test inovator care analizează transpiraţia de pe buricele degetelor poate fi folosit pentru a detecta prezenţa medicaţiei antipsihotice la anumiţi pacienţi.

Antipsihoticele sunt medicamente extrem de puternice, cu efecte adverse intense. Pentru a regla doza lor la pacienţi și pentru a confirma dacă aceștia își iau medicamentele întocmai cum le-a prescris medicul sunt necesare, deseori, teste de sânge. Pentru a obţine o alternativă mai bună la recoltarea de sânge, oamenii de știinţă au descoperit acum un nou mod de a testa prezenţa medicamentelor antipsihotice – în transpiraţia de pe degetele pacienţilor. Este o metodă mai rapidă, mai confortabilă și neinvazivă de monitorizare a pacientului. În plus, această abordare poate fi adaptată și în alte regimuri terapeutice.

Spectroscopia de masă, un instrument util

În cadrul studiului au fost recrutaţi 60 de pacienţi cărora li se administra clozapină, quetiapină sau olanzapină, precum și 30 de persoane care nu luau antipsihotice, ele alcătuind grupul de control. Cercetătorii au colectat probe de la participanţi atât înainte, cât și după ce aceștia și-au spălat mâinile. Apoi, pacienţii au atins cu buricele degetelor o suprafaţă de hârtie poroasă, menţinându-le astfel 30 de secunde. 

Metoda este asemănătoare cu luarea amprentelor cu ajutorul cernelii în secţiile de poliţie. Probele au fost apoi analizate cu ajutorul spectroscopiei de masă prin cromatografie lichidă.

Oamenii de știinţă au verificat și dacă în urma testului s-ar putea obţine și rezultate compromise de faptul că pacienţii doar și-au atins medicamentele, nu le-au și ingerat. Din fericire, ei au putut să confirme certitudinea metodei și să valideze faptul că testul poate face diferenţa clară între prezenţa medicamentelor în transpiraţie și, respectiv, prezenţa medicamentelor pe mâini și degete.

Testul a detectat, așadar, cu acurateţe prezenţa medicamentelor antipsihotice la fiecare pacient care lua astfel de tratamente. El a fost mai eficient în cazul clozapinei. Totodată, metoda a detectat în mod consecvent quetiapina, chiar dacă acest medicament a fost utilizat de un grup mic de pacienţi.


Notă autor:

https://medicalxpress.com/news/2023-08-scientists-finger-antipsychotic-drugs-patients.html
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fchem.2023.1245089/full

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe