Newsflash
Internaționale

Tratamente promițătoare anti COVID-19 din Israel

de Florentina Ionescu - iul. 7 2020
Tratamente promițătoare anti COVID-19 din Israel

Până acum, 31.186 de persoane din Israel au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus și 33 au decedat din cauza COVID-19. În acest context, oamenii de știință luptă pentru a descoperi noi tratamente.

În paralel cu cercetările care au loc în prezent pentru descoperirea unui vaccin eficient și sigur împotriva COVID-19, există o nevoie urgentă de tratamente eficiente pentru boala respiratorie cauzată de virusul SARS-CoV-2. Oamenii de știință din Israel vin cu vești bune pe acest plan, pentru că 13 tratamente pentru COVID-19 arată rezultate promițătoare în lupta cu această boală.

tratamente inovatoare covid19 israel

V-ar putea interesa și: OMS: 19 candidați pentru vaccinul COVID-19, în evaluare clinică

Majoritatea tratamentelor cu un potențial ridicat sunt cele care țintesc inflamația pulmonară apărută în cazurile grave de COVID-19. Această inflamație este cauzată de „furtuna de citokine”, scrie www.israel21c.org.

Potrivit sursei citate, există în prezent 13 potențiale tratamente originare din Israel, care folosesc diferite abordări pentru a lupta împotriva COVID-19. Printre aceste abordări se află celule derivate din placentă, peptide, plasmă de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19 și un compus chimic din cababis, pe bază de CBD.

Iată, pe scurt, câteva dintre tratamentele promițătoare create de oamenii de știință israelieni pentru a lupta cu virusul SARS-CoV-2:

Celule derivate din placentă

Compania Pluristem Therapeutics a anunțat că desfășoară un studiu multicentric de fază 2, care are în prim-plan eficacitatea unor celule numite PLX-PAD, pentru a trata formele severe de COVID-19. PLX reprezintă o terapie cu celule derivate din placentă și, odată ce acestea sunt injectate, ele stimulează anumite celule ale sistemului imunitar. Posibilitatea ar fi ca ele să prevină furtuna de citokine.

Inhibarea proteinelor virale

Compania Silkim Pharma a înaintat către FDA un nou tratament pentru pacienții cu COVID-19 cu simptome moderate spre severe. Tratamentul se numește Coronzot. Mecanismul noului tratament țintește un anumit factor important din furtuna de citokine. Acest tratament nu doar că suprimă dezechilibrul imunologic, ci și inhibă proteinele virale care atacă plămânii și inima pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

Reducerea inflamației Pulmonare

RedHill Biopharma, o altă companie din industria farmaceutică, face progrese pentru a dezvolta un program cu substanța opaganib pentru pacienții cu COVID-19. Compania a observat rezultate preliminare încurajatoare la șase pacienți israelieni cu COVID-19, cărora li s-a administrat opaganib pentru a reduce inflamația pulmonară. Acum compania are în plan un studiu clinic de fază 2/3, desfășurat pe 270 de pacienți americani cu pneumonie severă dată de COVID-19.

Particule din celule stem

InnoCan Pharma Israel și alte companii colaborează pentru a dezvolta o nouă tehnologie bazată pe exozomi care conțin CBD (canabidiol), un compus organic din planta de canabis, pentru a lupta împotriva pneumoniei. Exozomii sunt mici particule create din celule stem, care acționează precum niște rachete, țintind organele specifice afectate de boală și facilitând comunicarea dintre celule. Acest tratament poate fi administrat prin inhalare.

Tratament cu steroizi și canabidiol

Compania Stero Biotechs a dat startul unui mic studiu clinic pentru a testa siguranța și eficacitatea unui tratament cu steroizi, alături de o cantitate sporită de CBD, la pacienții cu COVID-19 spitalizați. Canabidiolul sporește efectele terapeutice ale tratamentului cu steroizi și ameliorează mecanismele fiziologice afectate de virus, explică reprezentanții companiei.

Terapie cu plasmă hiperimună

Compania Kamada a început să desfășoare studii experimentale cu o terapie cu imunoglobuline G derivate din plasmă, pentru cazurile severe de COVID-19 din Israel. Tratamentul se bazează pe plasmă donată de pacienții cu COVID-19 care s-au recuperat. Compania se așteaptă să înceapă un studiu clinic de fază 1/2, care să includă pacienți cu COVID-19 din Israel.

V-ar putea interesa și: Terapia cu plasmă convalescentă, o șansă la viaţă pentru pacienţii cu COVID-19

Folosirea inteligenței artificiale

Compania Pepticom a creat noi candidați pentru medicamentele pe bază de peptide, folosind inteligența artificială (AI). În urmă cu trei luni, compania a început să implementeze tehnologia pe bază de AI pe diferite proteine implicate în coronavirusul SARS-CoV-2, pentru a identifica astfel noile peptide care inhibă interacțiunea dintre proteina spike a virusului SARS-CoV-2 și receptorul ACE2. CEO-ul companiei spune că trei astfel de proteine au fost deja identificate și că sunt în prezent în stadiu de validare în laborator.

Nanovezicule care transportă medicamentul

Un institut israelian de tehnologie a dezvoltat un procedeu de administrare a medicamentelor care folosește celule stem reconstruite, care funcționează precum niște nanovezicule și care transportă medicamentul dorit direct la țintă. NanoGhost este startupul care a fost creat pentru a comercializa această tehnologie, care s-a dovedit a avea succes în tratarea cancerului pancreatic, pulmonar, mamar, de prostată și de creier în studiile efectuate pe șoareci.

Mai multe detalii despre companiile israeliene care dezvoltă noi posibile tratamente pentru COVID-19 puteți citi aici.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe