Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Inteligența artificială identifică medicamente vechi cu scopul de a trata COVID-19

de Florentina Ionescu - oct. 12 2022
Inteligența artificială identifică medicamente vechi cu scopul de a trata COVID-19

Cu ajutorul inteligenței artificiale, vechile medicamente pot fi folosite în alte scopuri, cum ar fi pentru tratarea infecțiilor cu noile variante ale virusului SARS-CoV-2.

Cercetătorii folosesc în prezent „big data” și inteligența artificială (IA) pentru a identifica medicamente ce există deja pe piață care ar putea fi aplicate pentru a trata noile variante ale virusului care provoacă COVID-19, scrie www.futurity.org

medicamente Voroneanu

Descoperirea unor noi modalități de a trata infecția cu coronavirus SARS-CoV-2 și variantele sale a fost o provocare în ultimii ani, în special când dezvoltarea medicamentelor tradiționale și procesul de descoperire a unei substanțe medicamentoase poate dura ani buni.

„Virusul care cauzează COVID-19 este o provocare deoarece el continuă să evoluee. Prin folosirea inteligenței artificiale și seturilor foarte mari de date, noi putem folosi medicamentele vechi în scopuri noi, oferindu-le noi întrebuințări”, a declarat Bin Chen, profesor asociat în cadrul College of Human Medicine de la Universitatea de Stat din Michigan.

Pentru un studiu nou, publicat în jurnalul „iScience”, profesoul Bin Chen și colegii săi au apelat la bazele de date disponibile public pentru a căuta semnături unice ale expresiei genelor coronavirusului de la 1.700 de profiluri transcriptomice care proveneau de la țesuturile și culturile de celule ale pacienților și de la modele de șoareci. Aceste semnături au scos la iveală biologia pe care COVID-19 și variantele sale le au în comun. 

Eşec al unui studiu clinic preliminar privind vaccinul nazal anti-COVID 

Cunoscând ce gene trebuie suprimate și care gene trebuie să fie activate, echipa de cercetători a putut să folosească un program computerizat pentru a analiza o listă de medicamente aprobate de FDA sau sub investigație, pentru a găsi candidații care ar putea corecta expresia semnăturii genelor și pentru a împiedica astfel coronavirusul să se replice.

Echipa profesorului Chen a descoperit un nou candidat, IMD-0354, un medicament care a trecut de faza 1 a studiilor clinice pentru tratamentul dermatitei atopice. Un grup din Coreea de Sud a observat, mai târziu, că medicamentul este de 90 de ori mai eficient împotriva a șase variante ale virusului SARS-CoV-2 în comparație cu remdesivir, primul medicament aprobat pentru a trata COVID-19.

Echipa de cercetători a descoperit, ulterior, că IMD-0354 a stimulat răspunsul imun în celulele gazdă, inhibând virusul de la etapa de replicare. Pe baza noii informații, cercetătorii au studiat un promedicament al IMD-0354 numit IMD-1041. Un promedicament este o substanță inactivă care este metabolizat în interiorul corpului pentru a crea un medicament activ.

„IMD-1041 este chiar mai promițător, pentru că este disponibil sub formă orală și a fost investigat pentru BPOC, un grup de boli pulmonare care blochează fluxul de aer și care îngreunează respirația”, a mai spus profesorul Chen.

Deoarece structura medicamentului IMD-1041 nu este publică, profesorul Chen a spus că echipa sa dezvoltă o nouă platformă de inteligență artificială pentru a crea noi compușii care ar putea fi apoi testați și evaluați în modelele pe animale mai avansate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe