Newsflash
Internaționale

Studiu: vaccinurile cu ARN mesager, foarte eficace în prevenirea infectărilor

de L. Budin - mar. 30 2021
Studiu: vaccinurile cu ARN mesager, foarte eficace în prevenirea infectărilor

Un studiu al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că vaccinurile Pfizer și Moderna pot reduce riscul tuturor infectărilor cu SARS-CoV-2, nu doar a celor simptomatice.

La studiu au participat 3.950 de persoane, din șase state americane, pe o durată de 13 săptămâni (între 14 decembrie 2020 și 13 martie 2021). S-a cercetat eficacitatea vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna în prevenirea infectării cu SARS-CoV-2.

vaccinare_covid

Datele au fost culese „în condiții reale”, de la lucrătorii din domeniul sanitar și de la alte categorii profesionale esențiale, mai expuse infectării cu coronavirus, se arată într-un comunicat al CDC.

Rezultatele au arătat că, după administrarea celei de-a doua doze, riscul de infectare a fost mai scăzut cu 90% în săptămânile de după vaccinare. După o singură doză, riscul de infectare a fost mai mic cu 80%.

Cercetarea arată că e nevoie de circa două săptămâni, după administrarea fiecărei doze, pentru ca organismul să producă anticorpii protectori. Prin urmare, subiecții sunt considerați „parțial vaccinați” la două săptămâni după prima doză și „complet vaccinați” la două săptămâni după rapel.

În cadrul studiului, participanților li s-au făcut teste RT-PCR săptămânal, indiferent dacă manifestau sau nu simptome ale bolii. Cercetarea arată că cele două vaccinuri cu ARN mesager pot reduce riscul tuturor infectărilor cu SARS-CoV-2, nu doar a celor simptomatice.

Acesta este un lucru important, fiindcă prevenirea, prin vaccinare, atât a infecțiilor simptomatice cât și a celor pre-simptomatice, în rândul lucrătorilor din domeniul sanitar și a celor din alte domenii esențiale ajută la limitarea răspândirii SARS-CoV-2, se arată în comunicatul CDC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe