Newsflash
Internaționale Studii clinice

Un medicament pentru tratamentul diabetului reduce riscul de COVID lung

de L. Budin - iun. 12 2023
Un medicament pentru tratamentul diabetului reduce riscul de COVID lung

Oamenii de știință au precizat că medicamentul nu a fost testat pe persoane care sufereau deja de COVID de lungă durată şi, prin urmare, nu a putut fi utilizat pentru a trata această boală, ci doar pentru a o preveni.

Un medicament pentru tratamentul diabetului, disponibil la scară largă şi ieftin, ar reduce cu 40% riscul de COVID de lungă durată după testarea pozitivă pentru coronavirus, arată un studiu recent. 

Descoperirea ar putea fi extrem de importantă în lupta împotriva acestei afecțiuni care rămâne încă misterioasă şi care, conform OMS, afectează una din 10 persoane cu COVID-19, informează AFP și Agerpres.

În cadrul unui studiu de fază 3 randomizat a fost testat un medicament numit metformină. Medicamentul e cel mai frecvent utilizat tratament pentru diabetul de tip 2. 

Aceasta înseamnă că tratamentul este considerat a fi sigur, pe lângă faptul că este ieftin şi disponibil la scară largă.

Studiul, publicat în revista Lancet Infectious Diseases, a implicat 1.126 de persoane supraponderale sau obeze din Statele Unite, jumătate primind metformină, iar cealaltă jumătate un placebo, în zilele următoare testării pozitive pentru COVID-19.

După 10 luni, 35 dintre participanţii care au luat metformină au fost diagnosticaţi cu COVID de lungă durată, faţă de 58 dintre cei din grupul placebo, ceea ce reprezintă o reducere cu 40% a riscului.

Studiul a fost realizat între decembrie 2020 şi ianuarie 2022, ceea ce înseamnă că a inclus varianta Omicron, care ar fi cauzat mai puţine cazuri de COVID de lungă durată decât tulpinile anterioare, arată studiul.

Echipa de cercetători, în frunte cu Carolyn Bramante, de la Universitatea din Minnesota şi autorul principal al studiului, arătase anterior că metformina reduce riscul vizitelor la urgenţă, al spitalizării şi al decesului pacienţilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe