Newsflash
Internaționale Știri

O singură doză zilnică de băutură îndulcită crește cu 85% riscul de cancer hepatic

de L. Budin - aug. 10 2023
O singură doză zilnică de băutură îndulcită crește cu 85% riscul de cancer hepatic

Femeile la menopauză care consumă zilnic băuturi carbogazoase cu zahăr sau cu îndulcitori sunt de 2,5 ori mai susceptibile de a deceda în urma unei boli cronice a ficatului, arată un studiu.

Un studiu publicat în JAMA Network arată că o singură doză de băutură carbogazoasă îndulcită, consumată zilnic, ar fi responsabilă de creșterea riscului de cancer hepatic cu 85%, arată publicația Santé Magazine.

Analiza a fost realizată de o echipă de cercetători de la Harvard, care a monitorizat starea de sănătatea a 98.786 de femei la menopauză, cu vârste între 50 și 79 de ani. Femeile au fost înscrise, între 1993 și 1998, în The Women's Health Initiative (WHI) – seria de studii clinice inițiate în SUA de către Institutele Naționale de Sănătate (NIH) –, și au fost monitorizate până în 2020. 

Într-un interval mediu de 20,9 ani, 207 femei au dezvoltat cancer hepatic și 148 au decedat în urma unei boli cronice a ficatului. Cercetătorii au constatat că subiecții care consumau zilnic cel puțin o băutură carbogazoasă cu zahăr sau o băutură pe bază de fructe erau de 1,75 ori mai susceptibili de a primi un diagnostic de cancer hepatic și de 2,5 ori mai susceptibili de a deceda în urma unei boli cronice a ficatului. 

La femeile aflate la menopauză, comparativ cu cele care consumau 3 porții sau mai puțin de băuturi îndulcite pe lună, cele care consumau una sau mai multe porții de băuturi îndulcite pe zi prezentau o incidență mai ridicată de cancer hepatic și de deces din cauza unei boli cronice a ficatului”, subliniază autorii.

Cercetătorii adaugă că trebuie realizate studii suplimentare, pentru a confirma rezultatele și a identifica mecanismele biologice ale acestor asocieri.

Cu toate că studiul este de tip observațional și deci nu poate determina cauza efectelor observate, cunoaștem, în urma unui ansamblu de probe, că merită să reflectezi de două pri înainte de a alege băuturi îndulcite în fiecare zi. Băuturile bogate în zahăr au un aport energetic ridicat și cresc riscul de obezitate, care ea însăși este un factor de risc pentru cancer și boală a ficatului”, a explicat dr. Pauline Emmett, cercetătoare principală la Universitatea din Bristol.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe