Newsflash
Internaționale

Excesul ponderal creşte riscul de cancer gastrointestinal

de L. Budin - mai 19 2023
Excesul ponderal creşte riscul de cancer gastrointestinal

Înţelegerea asocierii dintre obezitate şi riscul de îmbolnăvire pe termen lung este esenţială pentru îmbunătăţirea sănătăţii publice, a declarat autorul principal al unui studiu american.

Menţinerea unei greutăţi sănătoase poate fi importantă pentru reducerea riscului de cancer gastrointestinal, arată un nou studiu american, publicat în JAMA Network Open. 

Studiul se adaugă dovezilor potrivit cărora o creştere a greutăţii la vârsta adultă cresc riscul de cancer de colon şi de alte cancere gastrointestinale, relatează UPI și Agerpres.

Într-o perioadă în care ratele de obezitate sunt în creştere la nivel global şi 70% din populaţia Statelor Unite este considerată supraponderală sau obeză, înţelegerea asocierii dintre obezitate şi riscul de îmbolnăvire pe termen lung, cum ar fi cancerul, este esenţială pentru îmbunătăţirea sănătăţii publice”, a declarat principalul autor al studiului, Holli Loomans-Kropp, cercetător pentru controlul cancerului şi epidemiolog la Centrul pentru Cancer al Universităţii de Stat din Ohio, Columbus.

Cercetătorii au evaluat datele colectate între 1993 şi 2001 de la peste 131.000 de pacienţi înscrişi în studiul de screening pentru cancerul de prostată, plămâni, colorectal şi ovarian. Pacienţii aveau vârste cuprinse între 55 şi 74 de ani la momentul înscrierii. 

Celulele adipoase pot declanşa un răspuns inflamator şi pot provoca disfuncţia celulelor imune, arată cercetătorii. Acest lucru poate conduce la accident vascular cerebral, la afecţiuni metabolice precum diabetul de tip 2 şi anumite tipuri de cancer.

Credem că rezultatele acestui studiu evidenţiază necesitatea de a înţelege mai bine mecanismele care stau la baza agenţilor de prevenire a cancerului, precum şi cine ar putea beneficia sau nu de pe urma utilizării acestora. Domeniul prevenirii cu precizie este încă relativ nou, dar este o cale interesantă pentru cercetarea privind prevenirea cancerului”, a spus Loomans-Kropp.

Cancerul de colon este al treilea cel mai frecvent cancer în rândul bărbaţilor şi femeilor din SUA. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe