Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: 61% din pacienții cu COVID sever rămân cu sechele pulmonare

Viața Medicală
L. Budin vineri, 23 iulie 2021, ora 14:49

Un studiu realizat de Spitalul Universitar (CHU) Toulouse arată că numărul pacienților care rămân cu sechele pulmonare, la mai multe luni după ce au contractat o formă severă de COVID-19, este mare.

La CHU Toulouse, pneumologii francezi continuă să monitorizeze, mai multe luni după infectare, pacienții care au făcut o formă gravă de COVID-19, arată un studiu publicat în ScienceDirect și preluat de Top Santé.

covid-tuse

Simptome după 4 luni

După ce au urmărit datele a 72 de pacienți afectați în cursul primului val de îmbolnăviri, medicii au constatat că 61% din cei vindecați prezentau semnele unor probleme pulmonare, la 4 luni după ce se infectaseră.

S-a constatat că 44% din pacienții care fuseseră spitalizați se plângeau, în continuare, de tulburări respiratorii, iar 31% - de oboseală cronică.

La 4 luni de la îmbolnăvire, radiografiile au continuat să indice anomalii pulmonare la 41% din ei, iar testele respiratorii au relevat probleme la 39% din pacienți.

Probleme reversibile

Dintre cei afectați, unii aveau încă dificultăți să-și umple plămânii cu aer (23,6% din pacienți), iar 18% prezentau disfuncționalități ale diafragmei.

Medicii a umai remarcat că anumiți pacienți, cu teste aparent normale, sufereau totuși de hiperventilație cauzată, se crede, de un stres post-traumatic.

Cercetătorii dau totuși asigurări că problemele nu sunt ireversibile și că, la un an de la infectare, multe dintre ele dispar.

Etichete: studiu francez forma grava covid sechele pulmonare simptome reversibile

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.