Newsflash
Internaționale

Expunerea la poluanţii atmosferici creşte riscul de cancer mamar

de L. Budin - oct. 5 2022
Expunerea la poluanţii atmosferici creşte riscul de cancer mamar

Expunerea la anumiţi poluanţi atmosferici ar putea creşte riscul de cancer de sân, arată un studiu efectuat pe câteva mii de femei din Franţa. Rezultatele concordă cu alte cercetări recente.

Studiul - cunoscut sub numele Xenair - confirmă, printre altele, un risc crescut de cancer de sân în cazul expunerii la dioxidul de azot, informează AFP și Agerpres.

poluare-aer-smog

A fost realizat de cercetători ai Universităţii din Leicester (Marea Britanie), ai Centrului Leon Berard şi ai Şcolii Centrale din Lyon, ai Institutului Gustave Roussy, ai Institutului naţional pentru mediu industrial şi riscuri (Ineris) şi ai centrului Bordeaux Population Health.

Autorii studiului Xenair au analizat asocierea dintre riscul de cancer de sân şi expunerea cronică, în doze mici, la opt poluanţi atmosferici: poluanţi cu proprietăţi xenoestrogenice - dioxine, BaP, PCB, cadmiu -, precum şi poluanţi la care expunerea este zilnică - particule fine (PM10 şi PM2,5), dioxid de azot (NO2), ozon (O3).

Lucrarea s-a axat pe 5.222 de cazuri de cancer de sân, diagnosticate între 1990 şi 2011, dintr-o cohortă naţională urmărită timp de 22 de ani, comparativ cu acelaşi număr de cazuri neafectate.

Expunerile medii şi cumulative au fost estimate pentru fiecare tip de poluant în parte, luându-se în considerare, cu precădere, locul de domiciliu al subiecților studiului.

Rezultatele au indicat un risc crescut de cancer de sân legat de expunerea la dioxidul de azot. De asemenea, s-a constatat un risc sporit şi în cazul BaP şi PCB153, doi perturbatori endocrini.

Rezultatele vor fi publicate în revista Environmental Pollution.

România solicită ajutorul UE pentru tratarea pacienților cu variola maimuței

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe