Newsflash
Internaționale

Consumul de broccoli limitează alergiile cutanate

de L. Budin - mai 23 2023
Consumul de broccoli limitează alergiile cutanate

Consumul de broccoli sau de varză ar putea limita severitatea alergiilor cutanate, arată un studiu realizat de Inserm (Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa) și de Institutul Curie din Paris.

Severitatea alergiilor cutanate poate varia în funcție de numeroși factori de mediu, se arată pe site-ul Inserm. Până în prezent, contribuția substanțelor nutritive specifice nu a fost suficient de bine documentată. În cadrul noului studiu, cercetătorii au arătat că absența din alimentație a unor compuși care există în anumite legume, în mod special în broccoli și în varză, ar putea agrava alergiile. Rezultatele, publicate în revista eLife, subliniază importanța unei alimentații echilibrate, care să însoțească terapiile specifice recomandate pacienților.

Se ştia deja că alergiile cutanate sunt cauzate de o reacţie imunitară inadaptată la compuşi prezenţi în mediu şi că gradul lor de severitate variază în funcţie de numeroşi factori, inclusiv legați de dietă.

Cercetătorii francezi au analizat cu precădere compuşii care acţionează asupra unei molecule prezente în organism, denumită receptor de hidrocarburi aromatice (AhR). Aceste substanțe nutritive sunt prezente în mod natural în legumele crucifere.

Absenţa compușilor din dieta şoarecilor a fost asociată cu o creştere a inflamaţiei la nivelul pielii şi cu o agravare a alergiei cutanate, a constatat studiul. Cercetătorii au încercat să găsească o explicație, și au constatat că absența compușilor duce la supraproducția, la nivelul epidermei rozătoarelor, a unei molecule numită TGF-beta. Producția în exces perturbă funcționarea normală a celulelor Langerhans prezente în epidermă și care funcționează ca un modulator al răspunsurilor imunitare cutanate. 

Specialiștii au validat apoi rezultatele, arătând că substanțele care activau receptorul AhR controlau și producția de TGF-beta în celulele epidermei umane. 

Rezultatele noastre sugerează că un regim alimentar dezechilibrat ar putea crește reacțiile alergice cutanate la om”, a subliniat Élodie Segura, cercetătoare Inserm și coordonatoare a studiului.

Rezultatele ar putea fi valabile și în cazul altor boli ale pielii în care sunt implicate mecanisme inflamatoare, precum psoriazisul. Deschid și alte piste de cercetare pentru studiul aprofundat al axei intestin-piele în dezvoltarea afecțiunilor alergice, se mai arată pe site-ul Inserm. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe