Newsflash
Internaționale

Risc mai mare de complicații cardiovasculare la cei care au avut COVID

de Florentina Ionescu - feb. 9 2022
Risc mai mare de complicații cardiovasculare la cei care au avut COVID

Problemele la nivelul miocardului pot să apară la pacienții care au suferit de COVID-19 chiar și după 12 luni de la infecția cu virusul SARS-CoV-2.

O analiză amplă a dosarelor medicale a scos la iveală că pacienții care s-au recuperat după COVID-19 se află la un risc semnificativ mai mare de complicații cardiovasculare în anul care a urmat după o infecție acută cu SARS-CoV-2, scrie newatlas.com

complicatii cardiovasculare post covid
Foto: Pixabay

Rezultatele analizei, publicate în revista „Nature Medicine”, au arătat că supraviețuitorii bolii COVID-19 au avut un risc cu 55% mai mare de a experimenta un eveniment cardiovascular grav după perioada de recuperare de pe urma bolii.

Cercetătorii și-au propus să vadă efectele pe termen lung ale COVID-19, analizând în detaliu ceea ce se întâmplă în miocardul pacienților care s-au vindecat.

„Ceea ce am observat nu este deloc bine. COVID-19 poate duce la complicații cardiovasculare grave și la deces. Inima nu se regenerează și nu își revine cu ușurință după o lezare a țesutului miocardului. Acestea sunt boli care vor afecta oamenii pentru tot restul vieții”, a declarat Ziyad Al-Aly, autorul senior al noului studiu de la Universitatea Washington.

Cercetătorii au analizat informațiile din dosarele medicale a peste 150.000 de cazuri de persoane confirmate cu COVID-19. Evenimentele cardiovasculare apărute la 12 luni de la forma acută de boală au fost comparate cu două grupuri de control alcătuite din peste cinci milioane de pacienți.

Într-un interval cuprins între 30 de zile de la infecția inițială și un an de la vindecare, pacienții au avut o predispoziție cu 72% mai mare de a suferi de boală arterială coronariană în comparație cu persoanele care nu au avut infecție cu SARS-CoV-2. Totodată, acești pacienți au avut un risc cu 52% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral și un risc cu 63% mai mare de a suferi un infarct miocardic, arată sursa citată.

În general, studiul a arătat că pacienții cu COVID-19 au fost supuși unui risc cu 55% mai mare de a avea evenimente cardiovasculare adverse majore în anul care a urmat formei lor acute de boală. Printre aceste evenimente adverse s-au aflat: AVC, boală cardiovasculară ischemică și non-ischemică, pericardită, miocardită și insuficiență cardiacă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe