Newsflash
Internaționale

Paracetamolul poate agrava hipertensiunea arterială

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 18 2022
Paracetamolul poate agrava hipertensiunea arterială

Experţii avertizează că utilizarea îndelungată a acetaminofenului (paracetamol) poate crește riscul de AVC sau de infarct miocardic în rândul pacienţilor cu hipertensiune arterială.

paracetamolCercetători din Edinburgh recomandă medicilor să calculeze atent riscurile și beneficiile tratamentului pe termen lung cu paracetamol, deoarece au observat o ușoară creștere a tensiunii arteriale asociată folosirii acestuia în doze mari. Deși rezultatele care ridică aceste semnale de alarmă necesită validare pe o perioadă mai lungă de timp, pacienţii cu hipertensiune arterială (HTA) trebuie să fie prudenţi.

Paracetamolul este utilizat frecvent ca prim remediu pentru diferite afecţiuni ușoare, precum cefalee sau febră, cercetătorii subliniind că folosirea lui pe termen scurt nu prezintă acest risc. Pentru tratamentul durerii cronice însă, el părea a fi un remediu mai sigur decât antiinflamatoarele nesteroidiene în ceea ce privește riscurile cardiovasculare.

În studiul randomizat realizat de scoţieni au fost incluși 110 indivizi voluntari, două treimi dintre ei urmând tratament antihipertensiv sau prezentând HTA. Ei au primit 1g de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni (o doză standard utilizată în durerea cronică), ulterior primind placebo pentru încă două săptămâni.

Studiul a arătat o creștere a tensiunii arteriale asociată paracetamolului. Admiţând că nu pot spune dacă creșterile tensiunii arteriale s-ar menţine pe termen mai lung sau dacă s-ar asocia unor evenimente cardiovasculare, cercetătorii sfătuiesc medicii să înceapă tratamentul durerii cronice cu cea mai mică doză de paracetamol posibilă și să monitorizeze tensiunea arterială și riscurile cardiovasculare.

De asemenea, experţii de la Fundaţia Britanică a Inimii sfătuiesc medicii să revizuiască în mod constant necesitatea oricărei medicaţii, inclusiv a unor medicamente considerate „inofensive”, ca paracetamolul.

Citiți și: A intrat în vigoare ICD-11, noua clasificare a bolilor


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/health-60289790

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe