Newsflash
Internaționale

Mai puțin de 10% dintre cei cu COVID-19 au simptome gastrointestinale

de Florentina Ionescu - mai 8 2020
Mai puțin de 10% dintre cei cu COVID-19 au simptome gastrointestinale

Potrivit unei metaanalize care a fost publicată online în 4 martie, în jurnalul „Gastroenterology”, simptomele gastrointestinale sunt întâlnite la mai puțin de 10% dintre pacienții cu COVID-19.

Dr. Shahnaz Sultan de la Universitatea Minnesota din Minneapolis și colegii săi au efectuat o căutare sistematică în literatura de specialitate, pentru a identifica studiile care descriu informații referitoare la sistemul gastrointestinal și la manifestările de la nivelul ficatului în cazul COVID-19.

simptome-greata-covid-19

Prevalența unor simptome precum diareea, greața, vărsăturile și durerea abdominală a fost analizată, pe lângă un test care a vizat anomaliile în privința funcției hepatice (LFT - liver function test).

Această metaanaliză a fost efectuată pe 47 de studii cu 10.890 de pacienți unici. Cele mai multe studii au implicat pacienți spitalizați. Cercetătorii au descoperit că estimările de prevalență pentru simptomele gastrointestinale au fost 7,7%, 7,8% și 2,7% pentru diaree, greață/vărsături și, respectiv, durere abdominală. Prevalența observată în ceea ce privește anomaliile de la nivelul ficatului a fost de 15,0% și, respectiv, de 15,0% atât pentru aspartataminotransferază, cât și pentru alaninaminotransferază.

Potrivit medicalxpress.com, diareea, greața/vărsăturile și anomaliile unor caracteristici ale funcției hepatice au fost mai prevalente în țările din afara Chinei, iar diareea a fost raportată în rândul a 18,3% dintre pacienți. Rapoartele referitoare la simptome gastrointestinale izolate au fost rare.

Recomandări

Pe baza acestor descoperiri, autorii studiului recomandă evaluarea informațiilor despre contactul apropiat cu risc înalt și un istoric detaliat al simptomelor de COVID-19 în rândul pacienților neinternați cu debut recent al diareei.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe