Newsflash
Știri

A scăzut numărul cazurilor de COVID-19

de Cristina GHIOCA - aug. 12 2022
A scăzut numărul cazurilor de COVID-19

Numărul de cazuri noi de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 a scăzut cu peste 5.000 în ultima săptămână. O scădere semnificativă, după cum a subliniat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Comparativ cu perioada 25-31 iulie, când în România s-au înregistrat 57.138 de cazuri noi de COVID-19, în prima săptămână din august numărul acestora a ajuns la 51.832, arată datele prezentate marţi de ministrul Sănătăţii. Astfel, săptămâna 1-7 august este prima de scădere a numărului de cazuri confirmate și a ratei de pozitivitate.

Prof dr Alexandru Rafila

„Avem o reducere a numărului total de cazuri înregistrate într-o săptămână cu circa 5.000 și am ajuns de la o medie zilnică de circa 8.400 de cazuri la circa 7.400 în această săptămână. O scădere semnificativă. Sperăm ca acest trend să continue și să intrăm într-o perioadă de scădere a numărului de cazuri în săptămânile următoare”, a declarat prof. dr.Alexandru Rafila.

Potrivit estimărilor sale, există posibilitatea ca o săptămână sau două să se înregistreze „o anumită fază de platou”, după care scăderea numărului de cazuri să se reia. În ceea ce privește situaţia internărilor în spital, ministrul Sănătăţii a indicat o stabilizare a numărului de persoane aflate în secţii și la ATI, spunând că aceasta „ne dă speranţe de control al acestui val pandemic”.

Rata deceselor, încă ridicată

În ciuda scăderii numărului de cazuri noi, rata deceselor asociate COVID-19 rămâne încă ridicată, însă profesorul Rafila s-a arătat încrezător că și aceasta va începe să scadă în perioada următoare: „Există un decalaj între scăderea numărului de cazuri și scăderea numărului de decese. Probabil, în două-trei săptămâni se va înregistra un trend descrescător și în ceea ce privește decesele”.

Întrebat despre cum va evolua pandemia în toamnă, ministrul Sănătăţii a spus că o primă proiecţie va putea fi făcută în două săptămâni: „Sigur că va exista o anumită creștere. (...) Rămâne să vedem de la ce nivel plecăm spre sfârșitul lunii august ca să putem face o apreciere a evoluţiei”. Referitor la vaccinarea împotriva COVID-19, prof. dr. Alexandru Rafila a anunţat că vaccinurile sunt disponibile în cabinetele medicilor de familie și că în curând vor fi disponibile și în centrele de vaccinare, care vor fi organizate în unităţi sanitare din toată ţara.

„Probabil luna aceasta va fi rezolvată și problema aceasta [a organizării centrelor]. E o problemă legislativă, le vom organiza după ce se va publica în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă care ne va permite acest lucru”, a conchis ministrul Sănătăţii.

Citiți și: Un vaccin care țintește subvariantele Omicron ar putea fi aprobat în toamnă

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe