Toţi adulţii din India vor primi gratuit doza booster, într-o campanie care a început vinerea trecută și va dura 75 de zile.
Până acum, începând din luna ianuarie, erau eligibili pentru a primi boosterul gratuit doar cei din prima linie, personalul medical și persoanele de peste 60 de ani.
Programul de vaccinare dedicat grupei de vârstă 12-14 ani a început în martie. O altă decizie luată recent de autorităţile indiene a fost scăderea intervalului dintre dozele doi și trei de vaccin, de la nouă la șase luni.
Conform datelor oficiale, 92% din populaţia ţării este eligibilă pentru doza booster. Din ianuarie și până acum, au fost administrate 50 de milioane de doze booster, reprezentând 5% din populaţia eligibilă. În ultima perioadă, în India au fost raportate zilnic peste 16.000 de cazuri de COVID-19, iar autorităţile au intensificat măsurile de detecţie, inclusiv screeningul aleatoriu al celor care călătoresc din afara ţării.
Accesul dificil la vaccin, problemele logistice, populaţia reticentă au fost motivele pentru care s-a întârziat implementarea programului de vaccinare cu a treia doză. În unele zone din India, de exemplu, cele din nord-est ori sate situate la munte, vaccinurile au fost livrate cu ajutorul dronelor. Sunt utilizate patru vaccinuri, AstraZeneca (denumire locală Covishield), Covaxin, produs de firma indiană Bharat Biotech, vaccinul rusesc Sputnik V și Corbevax. Peste 80% dintre dozele administrate au fost cele de Covishield. Corbevax este produs de Biological E și a fost aprobat în regim de urgenţă în februarie 2022. În iunie, a primit aprobare de urgenţă vaccinul indian Covovax, pentru utilizarea la grupa de vârstă 7-12 ani.
Valul de cazuri noi de COVID-19 a alertat autorităţile din întreaga lume și se pare că cele mai frecvente simptome înregistrate la pacienţii depistaţi pozitivi au fost disfagia sau tusea. Conform studiului React-1, care a strâns, aleatoriu, date de la 15.000 de pacienţi din Anglia, simptomele infecţiei cu SARS-CoV-2 s-au modificat pe măsură ce pandemia a evoluat. Cercetătorii pun aceste modificări pe seama mutaţiilor suferite de virus. Astfel că o persoană poate în continuare să se infecteze indiferent dacă este vaccinată sau a trecut prin boală la un moment dat, vaccinarea fiind o măsură de protecţie faţă de formele severe. Alte simptome acuzate de pacienţi au fost cefaleea, rinoreea, tusea seacă ori disfonia.
https://www.bbc.com/news/world-asia-india-56345591
https://www.bbc.com/news/health-62161604
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe