Noile cercetări arată că indiferent de vârstă, persoanele care au HTA sunt mai susceptibile de a avea un declin cognitiv mai rapid, comparativ cu cele care au valori tensionale normale.
Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă principala cauză de boală cardiovasculară, fiind întâlnită la aproximativ 30-45% dintre adulţi. Conform datelor din literatura medicală, prevalenţa acestei patologii
crește odată cu înaintarea în vârstă, peste 60% dintre persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani fiind diagnosticate cu HTA.
Noile cercetări arată că indiferent de vârstă, persoanele care au HTA sunt mai susceptibile de a avea un declin cognitiv mai rapid, comparativ cu cele care au valori tensionale normale.
Un studiu retrospectiv publicat în Hypertension arată că inclusiv statusul de pre-hipertensiune (definit ca tensiune arterială sistolică de 120-139 mmHg și tensiune arterială diastolică de 80-89 mmHg) reprezintă un factor de risc independent de afectare a funcţiei cognitive (P<0,05).
Datele analizate provin din studiul multicentric ELSA-Brasil, care este încă în curs de desfășurare. Cohorta de pacienţi a cuprins un eșantion de 7.063 de pacienţi, cu vârsta medie de 58,9 ani la momentul iniţial (2008-2010), care au participat la a doua vizită din cadrul studiului (2012-2014). Durata medie de la diagnostic a fost de șapte ani.
De asemenea, s-a observat că în cazul pacienţilor care urmează tratament antihipertensiv, cei cu tensiune arterială necontrolată au o scădere mai accentuată a capacităţii de memorare, comparativ cu pacienţii cu profil tensional bine controlat.
Atât debutul la vârstă tânără, cât și cel la o vârstă înaintată sunt asociate cu declinul cognitiv, însă durata bolii nu a fost asociată cu modificările cognitive. Aceste observaţii au implicaţii clinice importante. Menţinerea tensiunii arteriale în limite normale este esenţială pentru ameliorarea declinului cognitiv în cazul pacienţilor hipertensivi.
Bibliografie
1. Chow CK, Teo KK, Rangarajan S, Islam S, et al. for PURE Study Investigators. Prevalence, awareness, treatment, and control of hypertension in rural and urban communities in high-, middle-, and low-income countries. JAMA 2013;310:959–968
2. https://www.medscape.com/viewarticle/942737
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe