Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Adipozitatea musculoscheletală crește riscul declinului cognitiv

de Dr. Mariana MINEA - iun. 23 2023
Adipozitatea musculoscheletală crește riscul declinului cognitiv

Ţesutul adipos de la nivelul mușchilor scheletici poate fi un factor de risc important pentru declinul cognitiv, independent de forţa musculară, de compoziţia corporală și de factorii de risc tradiţionali pentru demenţă.

Specialiștii au analizat ţesutul adipos intermuscular (IMAT, intermuscular adipose tissue), în cadrul  unui studiu publicat în Journal of the American Geriatrics Society. Cercetarea a fost realizată pe 1.634 de adulţi, dintre care 48% femei.

         Ţesutul a fost evaluat cu ajutorul tomografiei computerizate, la începutul perioadei de monitorizare și în al șaselea an, iar cogniţia – cu ajutorul testului MMSE, de evaluare minimă a stării mentale (în anii 1, 3, 5, 8 și 10 de urmărire). Pentru a evalua influenţa altor caracteristici privind mușchii sau adipozitatea, specialiștii au ţinut cont de modificările privind forţa și dimensiunea mușchilor, de greutatea corporală, grăsimea abdominală – subcutanată și viscerală – și de adipozitatea corporală totală. Rezultatele au arătat că o creștere a IMAT între anii 1 și 6 s-a asociat semnificativ cu scăderea MMSE.

Grăsimea ectopică, risc de boli cardiovasculare

Depunerea de grăsime în jurul și în interiorul ţesuturilor nonadipoase, precum mușchii scheletici, poartă numele de „grăsime ectopică” și reprezintă un factor de risc pentru boli cardiovasculare independent de adipozitate. IMAT, ce reprezintă în mod normal mai puţin de 5% din grăsimea coapsei, se asociază cu ateroscleroză subclinică, rezistenţă la insulină și sindrom metabolic. La persoanele cu obezitate abdominală, însă, rolul acestuia în producerea sindromului metabolic este mai mic decât al 
ţesutului adipos visceral.

Un alt studiu descoperise o asociere semnificativă între volumul grăsimii intramusculare, nu și intermusculare, și riscul de insuficienţă cardiacă. Cercetătorii aminteau în acest context că mușchii scheletici joacă și un rol endocrin important, în afară de cel de generator de forţă mecanică. Atât ţesutul adipos intramuscular, cât și cel intermuscular pot fi influenţate de aportul alimentar. Formarea lor este favorizată de consumul de acizi grași saturaţi. De asemenea, pentru reducerea IMAT a fost demonstrat un rol benefic al combinaţiei între activitatea fizică aerobică și cea de rezistenţă. Însă la persoanele vârstnice fragile sau la cele cu boli în stadii avansate, aceste activităţi fizice au avut un efect contrar asupra grăsimii intermusculare, de creștere în volum.


Notă autor:

https://agsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgs.18419
https://www.medscape.com/viewarticle/976400
https://www.touchendocrinology.com/obesity/journal-articles/the-important-role-of-intermuscular-adipose-tissue-on-metabolic-changes-interconnecting-obesity-ageing-and-exercise-a-systematic-review/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe