Newsflash
OPINII

Jocurile și condiţia neurologică

de Dr. Valentin PANTEA - dec. 1 2023
Jocurile și condiţia neurologică

Tot mai multe studii dovedesc beneficiile sportului și ale jocurilor de societate în prevenirea sau reducerea agravărilor asociate declinului cognitiv.

Studiile arată că oamenii care joacă tenis de masă trăiesc mai mult și mai bine decât cei care nu fac sport și chiar mai bine decât cei care practică un alt sport. Explicaţia ar fi că, în momentul în care joci faci mișcare, dar te și concentrezi la traiectoria mingii și la felul în care o returnezi cât mai bine pentru tine și cât mai dificil pentru adversar.

Potrivit cercetărilor, în această activitate sunt implicaţi aproape 80% dintre neuroni. Este implicat și cortexul prefrontal, întrucât în timpul jocului te bucuri de reușite, iar la final – de victorie (sau te întristezi pentru înfrângere). Tenisul de masă este văzut ca un sport com­plementar șahului, deoarece trebuie să iei decizii foarte rapide și strategice. Când ești angrenat în joc, trebuie să fii atent la picioare, la mână, la minge, la adversar, să încerci să-i anticipezi lovitura. Avantajul tenisului de masă este acela că poate fi început și practicat și la vârste mai înaintate.

Dansul, benefic creierului

Dansul oferă o intervenţie promiţătoare atât pentru îmbunătăţirea echilibrului, cât și a structurii creierului la vârstnici. Combină muzicoterapia cu mișcarea, cu fitness aerobic, cu abilităţile senzoriomotorii și solicitările cognitive. Dansul are și avantajul că prezintă un risc scăzut de accidentare, putând fi practicat și la vârste  înaintate.

Conform studiilor, muzica stimulează centrii de recompensă ai creierului, în timp ce mișcarea din timpul dansului îi activează circuitele senzoriale și motorii. Dansul are avantajul de a folosi aproape toţi mușchii și de a implica mai multe abilităţi cognitive. Presupune amintirea sau crearea unei coregrafii sau, pur și simplu,  memorarea diferitelor stiluri și pași de dans. Așadar, dansul implică un efort mintal semnificativ. De aceea, multe dintre cercetările privind beneficiile activităţii fizice asociate cu dansul au evidenţiat îmbunătăţirea memoriei și consolidarea conexiunilor 
neuronale.

Un studiu a comparat timp de 18 luni efectele dansului și ale antrenamentului tradiţional de fitness asupra volumelor  subcâmpurilor hipocampului și abilităţilor de echilibru. Au fost înrolaţi 14 subiecţi care practicau dansul (67,21 ± 3,78 ani, șapte femei) și 12 care făceau fitness (68,67 ± 2,57 ani, cinci femei). 

Rezultatele imagistice au evidenţiat creșteri ale volumului hipocampului în principal în HC stângă (CA1, CA2, subicul) la ambele grupuri. Însă dansatorii au prezentat și creșteri suplimentare ale girusului dinţat stâng și subiculului drept. Mai mult decât atât, doar dansatorii au realizat o creștere semnificativă a punctajului compozit de echilibru. Prin urmare, dansul constituie un candidat promiţător în contracararea declinului legat de vârstă al  abilităţilor fizice și mintale.

Dansul s-a dovedit a fi terapeutic și pentru pacienţii cu boala Parkinson (se pare că tangoul are cele mai benefice influenţe asupra bolii Parkinson). El are efecte și în prevenirea demenţei, dar și în tratarea depresiilor. Necesită o bună coordonare a corpului, implicând și muzicoterapia. Evident că dansul împreună cu perechea (când există și o implicare emoţională) are efecte mult sporite datorită creșterii sentimentului de recompensă.

GO și efectele asupra memoriei

La Congresul Mondial de Neurologie, ce a avut loc la Montreal în perioada 15-19 octombrie 2023, a fost prezentată o metaanaliză a 15 studii care au evaluat impactul jocurilor de societate asupra performanţelor intelectuale ale pacienţilor neurologici. Aceste studii au relevat faptul că jocul Go îmbunătăţește memoria, Mahjong-ul îmbunătăţește funcţia executivă și reduce simptomatologia depresiei, iar șahul are ca efect o îmbunătăţire generală a calităţii vieţii. 

Merită menţionat un studiu japonez care a arătat ca beneficiul neuropsihic al jocului Go cu un partener este mai mare decât dacă pacientul joacă Go de unul singur. Acest lucru demonstrează importanţa interacţiunii sociale (în mod evident, acest rezultat se poate extrapola și la șah). Explicaţia acestor rezultate rezidă în faptul că jocul de societate implică în mod evident concentrare, strategie, creșterea vitezei de procesare a creierului, iar recompensele intermitente sau finale (bucuria de a câștiga) implică și cortexul prefrontal, datorită emoţiilor asociate.

Activităţile combinate sunt mai eficiente

Un alt studiu și-a propus să evalueze efectele practicării Tai Chi-ului la persoane de peste 65 de ani cu o ușoară degradare cognitivă. Studiul a cuprins trei grupuri: un grup de stretching, unul de Tai Chi și unul de Tai Chi asociat cu activităţi mintale solicitante (reamintirea, asocierea numelor formelor cu numerele formelor etc.). Studiul s-a desfășurat timp de 24 de săptămâni. 

Paradoxal, la prima vedere, simpla practicare a exerciţiilor de stretching nu a arătat nicio îmbunătăţire a performanţelor cognitive. Simpla practicare a Tai Chi-ului a crescut performanţa mintală doar cu 1,7 faţă de valoarea iniţială. Însă asocierea Tai Chi-ului cu activităţi solicitante din punct de vedere cognitiv a arătat o îmbunătăţire a scorului mediu de Evaluare Cognitivă de 3,1 puncte faţă de momentul iniţial.

Ca o concluzie, nu trebuie să uităm de neuroplasticitate. Aceasta permite anumite recuperări neurologice și psihice, și este stimulată prin metodele pe care le avem la îndemână. De asemenea, este important de menţionat că toate aceste activităţi se dovedesc a fi mult mai eficiente în prevenirea apariţiei și agravării declinului cognitiv dacă nu sunt practicate de unul singur. Că doar nu degeaba omul este o fiinţă socială!



Bibliografie:
1. Eve Bender, Enhanced Tai Chi Boosts Cognition in Mild Cognitive Impairment - 10 Noiembrie 2023; https://www.medscape.com/viewarticle/998328
2. Kathrin Rehfeld, Patrick Müller, Norman Aye, Marlen Schmicker, Milos Dordevic, Jörn Kaufmann, Anita Hökelmann, and Notger G. Müller; Dancing or Fitness Sport? The Effects of Two Training Programs on Hippocampal Plasticity and Balance Abilities in Healthy Seniors, 15 Iunie 2017; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5475381
3. Pauline Anderson; Playing Board Games May Slow Cognitive Decline, Improve QoL - 20 Octombrie 2023; https://www.medscape.com/viewarticle/997571
4. Simina Dragut, De ce prelungește tenisul de masă viaţa. Ce indică rezultatele studiilor, 21 Noiembrie 2023; https://medicool.ro/de-ce-prelungeste-tenisul-de-masa-viata-ce-indica-rezultatele-studiilor-53726.html
5. Scott Edwards, Dancing and the Brain; https://hms.harvard.edu/news-events/publications-archive/brain/dancing-brain

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe