Newsflash
Internaționale

EMA: ivermectina NU se utilizează în prevenirea sau tratamentul COVID-19

de Florentina Ionescu - mar. 23 2021
EMA: ivermectina NU se utilizează în prevenirea sau tratamentul COVID-19

Agenția Europeană pentru Medicamente subliniază încă o dată recomandarea sa, și anume să nu se utilizeze ivermectina în prevenirea sau tratamentul COVID-19 în afara studiilor clinice randomizate.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a analizat cele mai recente dovezi referitoare la utilizarea ivermectinei pentru prevenirea și tratamentul COVID-19 și a concluzionat că datele disponibile nu susțin utilizarea acesteia pentru COVID-19 în afara studiilor clinice bine concepute. 

ivermectina reactie EMA comunicat

În Uniunea Europeană, ivermectina cu administrare pe cale orală, sub formă de comprimate, este autorizată pentru a fi utilizată în tratamentul unor infestări cu viermi paraziți, în timp ce preparatele pe bază de ivermectină cu administrare topică (cutanată) sunt autorizate pentru a fi utilizate în tratamentul unor afecțiuni cutanate, cum ar fi rozaceea, se arată într-un comunicat de presă preluat de site-ul ANMDMR.

Ivermectina este, de asemenea, autorizată pentru uz veterinar în tratamentul infestării cu paraziți interni și externi pentru utilizare la mai multe specii animale.

Medicamentele pe bază de ivermectină nu sunt autorizate pentru a fi administrate în COVID-19 la nivel UE, iar EMA nu a primit nicio cerere în acest sens. (1)

Rezultatele studiilor

În urma rapoartelor recente din media și a publicațiilor privind utilizarea ivermectinei, EMA a analizat cele mai recente dovezi publicate, provenite din studii de laborator, observaționale, clinice și meta-analize. Studiile de laborator au constatat că ivermectina ar putea bloca replicarea SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID-19), însă la concentrații de ivermectină mult mai mari decât cele obținute din administrarea ivermectinei în dozele așa cum au fost aprobate de utilizare în prezent.

Rezultatele studiilor clinice au fost variate, unele studii nu au demonstrat niciun beneficiu, iar altele au arătat un beneficiu potențial. Majoritatea studiilor evaluate de EMA au fost de mici dimensiuni și au avut limitări suplimentare, inclusiv diferite regimuri de dozare și utilizarea concomitentă a altor medicamente. Prin urmare, EMA a concluzionat că dovezile disponibile în prezent nu sunt suficiente pentru a susține utilizarea ivermectinei în tratarea COVID-19 în afara studiilor clinice.

Reacțiile adverse ar putea crește odată cu creșterea dozelor

Deși ivermectina este în general bine tolerată atunci când este administrată în dozele aprobate pentru alte indicații, reacțiile adverse ar putea crește odată cu creșterea dozelor, care ar fi mult mai mari pentru a se obține concentrații de ivermectină, la nivel pulmonar, eficiente asupra virusului. Prin urmare, toxicitatea ivermectinei nu poate fi exclusă atunci când se utilizează la doze mai mari decât cele aprobate în alte indicații.

În consecință, EMA a concluzionat, în prezent, că utilizarea ivermectinei pentru prevenirea sau tratarea COVID-19 nu poate fi recomandată în afara studiilor clinice controlate. Sunt necesare studii suplimentare bine concepute, randomizate, pentru putea trage concluzii referitoare la eficacitatea și siguranța medicamentului în prevenirea și tratamentul COVID-19.

Această declarație de sănătate publică a EMA a fost aprobată de Grupul operativ al EMA pentru pandemia COVID-19 (EMA Pandemic Task Force - COVIDETF), pe baza discuțiilor în curs privind utilizarea ivermectinei în prevenirea și tratamentul COVID-19, se mai arată în comunicat.


Notă autor:

(1) - 1 Cehia și Slovacia au permis utilizarea temporară a medicamentului pentru tratarea COVID-19 în limitele legislației lor naționale.
Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe