Newsflash
Știri

Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, dotat cu un dispozitiv ECMO

de Dorina Novac - iul. 28 2022
Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, dotat cu un dispozitiv ECMO

Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş a fost dotat cu un dispozitiv ECMO performant, destinat susţinerii funcţiilor cardio-pulmonare prin circulaţie extracorporală după intervenţii chirurgicale pediatrice.

dispozitiv ECMO

„Pentru a întări capacitatea Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, unitate medicală de elită, Organizația Salvați Copiii România dotează spitalul cu un dispozitiv ECMO (cord-plămân artificial) de ultimă generație, destinat susținerii funcțiilor cardio-pulmonare prin circulație extracorporală post intervenții chirurgicale cardio-vasculare pediatrice”, se arată într-un comunicat.

În ultimii doi ani, numărul copiilor cu patologii cardiace care au plecat la tratament în străinătate a fost tot mai mic, cele mai multe cazuri ajungând la Institut.

Citește și: Donaţie de echipamente medicale şi de protecţie pentru IUBCvT din Târgu Mureș

Astfel, medicii de aici au efectuat 144 intervenții de chirurgie cardiovasculară, (dintre care 41 sunt cazuri cu malformații cardiace congenitale) în 2021, în vreme ce în primul semestru din 2022 au fost făcute deja 105 intervenții chirurgicale (20 dintre acestea fiind cazuri de malformații cardiace congenitale).

Numărul copiilor care au plecat pentru tratament în străinatate cu formular E112 a scăzut de la 43, în 2019, la 14, în 2021.

Până acum, organizația a dus Institutului de la Târgu Mureș echipamente și aparatură medicală în valoare totală de 235.000 de euro.

„Aparatul, atât de necesar pentru tratamentul pacienților aflați în stare avansată de insuficiență cardio-respiratorie vine să adauge un plus de opțiuni pe care medicii noștri le vor avea la îndemână pentru salvarea de vieți. Într-un context în care vedem o creștere alarmantă a infectărilor cu virusul SARS-CoV-2, acest aparat de înaltă performanță este cu atât mai util pacienților noștri”, a precizat prof. dr. Horațiu Suciu, șef secție clinică Chirurgie cardiovasculară adulți și copii IUBCvT.

Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș este principala unitate din România care a efectuat și efectuează transplant de cord, chiar și în perioada infecției cu SARS-CoV-2: opt cazuri în 2019, din care un copil; patru în 2020 și două cazuri de transplant, în 2021.

În România se nasc aproximativ 1.000 de nou-născuți cu malformații congenitale cardiovasculare care, conform opiniei specialiștilor, trebuie operați în primul an de viață.

Aproximativ 10% dintre acești pacienți reprezintă urgențe care trebuie tratate chirurgical în perioada neonatală.

Din estimările medicilor, în România se efectuează anual aproximativ 450 de intervenții cardiovasculare pediatrice, dintre care 300 sunt realizate la Târgu Mureș.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe