Newsflash
Internaționale

Infecția cu virusul Epstein-Barr este o cauză a sclerozei multiple

de Florentina Ionescu - ian. 14 2022
Infecția cu virusul Epstein-Barr este o cauză a sclerozei multiple

Un studiu nou oferă dovezi ale cauzalității dintre virusul Epstein-Barr și scleroza multiplă.

Acest studiu recent sugerează că majoritatea cazurilor de scleroză multiplă (SM) ar putea fi prevenite prin stoparea infecției cu virusul Epstein-Barr, iar țintirea acestui virus ar putea duce, în viitor, la descoperirea unui leac pentru SM, arată www.sciencedaily.com

infectie virus epstein barr scleroza multipla
Foto: rawpixel.com

 

Scleroza multiplă este o boală care nu are un leac definitiv, însă cel mai probabil este cauzată de o infecție cu virusul Epstein-Barr, potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Rezultatele obținute au fost publicate online în revista „Science”, în 13 ianuarie a.c.

„Ipoteza cum că virusul Epstein-Barr cauzează scleroză multiplă a fost investigată de grupul nostru de cercetători și de alții, vreme de mai mulți ani, dar acesta este primul studiu care oferă dovezi interesante cu privire la cauzalitate. Acesta este un pas uriaș, deoarece studiul sugerează că cele mai multe cazuri de SM ar putea fi prevenite prin stoparea infecției cu acest virus”, a declarat Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie și nutriție de la Harvard Chan School și autorul senior al acestui studiu.

Cauza SM nu este cunoscută, însă unul dintre suspecții de top este virusul Epstein-Barr. Stabilirea unei relații de cauzalitate între acest virus și boală a fost dificilă, deoarece virusul Epstein-Barr infectează aproape 95% dintre adulți, iar SM este o boală relativ rară, simptomele ei începând să apară la aproape zece ani după infecția cu virusul Epstein-Barr.

Pentru a determina corelația dintre virusul Epstein-Barr și SM, cercetătorii au condus un studiu în rândul a peste 10 milioane de adulți tineri care fac parte din armata SUA (sunt militari activi) și au identificat 955 de persoane care au fost diagnosticate cu SM în timpul perioadei în care au activat în armata SUA.

Echipa a analizat probe de sânge prelevate la fiecare doi ani. În această cohortă, riscul de SM a crescut de 32 de ori după infecția cu virusul Epstein-Barr, dar a rămas neschimbat după o infecție cu alte virusuri. Valorile serice ale unui biomarker (neurofilament light chain) ce apare de regulă în scleroza multiplă au crescut doar după infecția cu virusul Epstein-Barr.

Aceste rezultate nu pot fi explicate de orice alt factor de risc cunoscut pentru SM și sugerează că virusul Epstein-Barr ar putea fi cauza principală a sclerozei multiple.

„În prezent, nu există o metodă eficientă de a preveni sau trata infecția cu virusul Epstein-Barr, dar un vaccin împotriva acestui virus sau țintirea virusului cu medicamente antivirale specifice ar putea în cele din urmă să prevină sau să vindece scleroza multiplă”, a declarat profesorul Alberto Ascherio.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe