Newsflash
ACTUALITATE Știri

Pacient cu SM: Adaptarea la prezent

de Florentina Ionescu - aug. 23 2024
Pacient cu SM: Adaptarea la prezent

Două asociaţii de pacienţi au organizat o tabără dedicată pacienţilor cu scleroză multiplă. Accentul a fost pus pe sănătatea mintală, două psihoterapeute venind în ajutorul participanţilor.

Localitatea Amara a fost între 12 și 18 august a.c. gazda unei proiect inedit, intitulat „Diagnosticul meu, trăind cu el în 2024”. A fost vorba despre un grup de lucru de dezvoltare personală dedicat pacienţilor cu scleroză multiplă (SM). Scopul a fost acela de a-i ajuta să se adapteze la viaţa din prezent. Organizatorii au fost Asociaţia „Învingătorii Sclerozei Multiple” (AISM) și Asociaţia de Scleroză Multiplă București (ASMB). În cele șase zile, cei 13 participanţi au lucrat intens cu resursele lor interioare, cu fricile, cu pierderile, cu visele neîmplinite. Ideea i-a aparţinut Simonei Carolina Tănase, președinta AISM.

 Ea însăși pacientă cu scleroză multiplă, de-a lungul timpului s-a confruntat cu mai multe provocări: „Am constatat că am probleme psiho-somatice. Am observat că, de câte ori aveam divergenţe cu diverse persoane, începând cu familia și terminând cu prietenii, mi se blocau foarte tare picioarele. Așa că am început să aduc un psihoterapeut la întâlnirile noastre, ca asociaţie”.

Mai puţin „atârnător” de aparţinători

Președinta AISM a participat anul trecut la o tabără de genul acesta, dar cu persoane sănătoase, evenimentul de la acel moment nefiind dedicat pacienţilor cu SM: „Am văzut că este ceva extraordinar. Atât de multe întrebări au primit răspuns în maximum șase luni de la tabără!”. 

În urma acelei experienţe, și-a stabilit un ţel clar, pe care l-a transformat în realitate: „Am zis că trebuie să fac așa ceva și pentru noi! Ţinta mea, de când am făcut asociaţia, este un centru de recuperare cu terapii alternative pentru pacientul cu scleroză multiplă. Iar una dintre terapiile alternative este psihoterapia”. 

Niciodată nu am suportat ideea că voi împiedica pe cineva să-și ducă viaţa pentru că trebuie să mă întoarcă pe mine de pe o parte pe alta, să îmi dea să beau cu pipeta, să mă spele…(Simona Carolina Tănase, președinta AISM)

Mai mult, crede ea, dacă pacientul cu SM este liniștit și împăcat cu el însuși, dacă nu se mai află tot timpul „într-un vulcan, într-un ocean cu multe vârtejuri” emoţionale, atunci și terapia alopată va funcţiona mai bine: „Vei fi mai vivace, vei fi mai... puţin atârnător de aparţinători”. 

Curajul de a merge mai departe

Tabăra de la Amara le-a oferit participanţilor ocazia de a beneficia de experienţa și cunoștinţele a două psihoterapeute. Hilde Gött este psihoterapeută pentru copii și adolescenţi, formatoare și supervizoare în psihodramă. Ea este, totodată, trainer în domeniul psihotraumei, violenţei domestice, politice și în trauma transgeneraţională. Delia Dumitru este psihoterapeut cu formare în domeniul psihodramei. 

Pe durata proiectului, cele două au lucrat cu tehnica de psihodramă, o metodă de psihoterapie de grup. „Faptul că timp de șase zile [pacienţii] sunt mereu în contact unii cu alţii și că lucrează împreună cu oameni care se confruntă cu același tip de probleme duce la creșterea încrederii în propria persoană”, spune președinta AISM. 
Participanţilor li s-au oferit „oglinzi” și șabloane, dar și exemple pentru a-i ajuta să accepte provocările, să meargă mai departe. Din momentul în care crește încrederea pacientului în propriile puteri, scad fricile și nesiguranţele. 

Totodată, crește motivaţia, se depășește blocajul, iar pacientul începe să „miște” lucrurile și să acorde o mai mare importanţă sănătăţii mintale. „Toţi avem spaima că vom ajunge să fim dependenţi de un scaun rulant sau că vom fi la pat. Toţi avem această frică și toţi luptăm cu scleroza multiplă. Toţi am vrut ceva de la viaţă când eram tineri, înainte de a ne îmbolnăvi. Încă tânjim după lucrurile pe care nu le-am putut înfăptui. Dar niciodată nu reușim să ne focusăm pe viaţa noastră, cea personală”, a punctat Simona Carolina Tănase.

Mai mult decât „doar un bolnav”

Cadrul de desfășurare a fost sigur și confidenţial. Fiecare dintre participanţi a putut să povestească nu doar cum face faţă bolii, ci și cum a făcut faţă puseelor. „Noi 
ne-am dus acolo ca persoane separate, dar am devenit un grup unit, un grup care va milita pentru acest tip de întâlniri”, a povestit președinta AISM. Ea a mai subliniat că una dintre ideile taberei a fost de a le ajuta pe persoanele cu scleroză multiplă să nu se mai considere „doar un bolnav, doar o cifră pentru sistemul medical din România. Vom rămâne pacienţi cu scleroză multiplă, dar vom fi niște pacienţi care vor fi învăţat să cunoască boala, să o accepte încet-încet, trecând prin toate etapele”, inclusiv prin faza de negare a bolii. 

Simona Carolina Tănase ne-a povestit că a avut parte și de experienţe neplăcute: pacienţi care i-au spus iniţial că se vor înscrie în tabără, iar după un timp s-au răzgândit: „S-au speriat. Problema mare în România este că asociem psihologul cu psihiatrul. E rușinos să te duci la psihiatru, pentru că asta înseamnă că ești «nebun»”. Din păcate, multe persoane cu SM nu înţeleg că pot să treacă prin unele situaţii pe care nu știu să le gestioneze. Și că tocmai un psiholog, un psihoterapeut le poate învăţa cum să le gestioneze, a punctat președinta AISM. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe