Newsflash
Știri

In memoriam Ernest M. Ungureanu, cel care a contribuit la eradicarea malariei în România

de Florentina Ionescu - iul. 13 2022
In memoriam Ernest M. Ungureanu, cel care a contribuit la eradicarea malariei în România

Institutul „Cantacuzino” marchează astăzi 20 de ani de la moartea cercetătorului Ernest M. Ungureanu.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a publicat un mesaj emoționant despre cercetătorul Ernest M. Ungureanu (foto), amintind că acesta a dus o viață dedicată sănătății omenirii.

Cercetătorul Ernest M. Ungureanu a fost unul dintre cei mai mari parazitologi români, expert pe probleme de malarie la Organizația Mondială a Sănătății și profesor dedicat. 

Ernest M. Ungureanu
Sursa foto: https://www.facebook.com/Institutul-Na%C8%9Bional-de-Cercetare-Dezvoltare-Medico-Militar%C4%83-Cantacuzino-1507156062745849

Spirit universal, atât prin talent cât și prin preocupările permanente, a lăsat posterității, planșe-schițe ca material didactic pentru studenții mediciniști, peste 200 de tablouri, un volum de sonete dedicat soției, se arată pe pagina oficială a Institutului „Cantacuzino”.

Pasionat de cercetare și de natură, smerit și empatic, așa cum îl descrie profesor dr. Viorica Ungureanu, fiica dânsului, a fost mereu ghidat de principiul „Să-i iubești pe oameni și să-i ajuți».

Prin cercetările sale, Ernest M. Ungureanu a avut o contribuție majoră la eradicarea malariei în România, precum și la combaterea acesteia pe plan mondial, alături de ilustrul cantacuzinist, profesorul Mihai Ciucă, căruia i-a fost descendent ca reprezentant la OMS.

„Profesorul Ernest Ungureanu s-a născut la poalele Ceahlăului, mai precis la Bistricioara, la 5 iulie 1912, iar astăzi se împlinesc 20 de ani de la trecerea în veșnicie. Și-a dedicat întreaga viață activității de cercetare asupra malariei. Această preocupare i-a ghidat cariera încă din vremea când era student al Facultății de Științe Naturale a universitãții ieșene, unde îl remarcă profesorul Mihai Ciucă. În anul 1946 primește o bursă din partea Ligii Națiunilor Unite, unde profesorul Ciucă era secretar general al Comisiei de paludism, ocazie cu care se specializeazã la Stațiunea de Malarie din Horton-Anglia și colaboreazã cu savanți cunoscuți ca G Mac Donald și Sir Richard Cristofers.

În 1948 devine profesor al Facultății de Medicină și Farmacie Iași, activitate întreruptă în 1963 când este cooptat, la Geneva, în echipa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Din 1997 și pânã la moartea sa, în anul 2002, rãmâne consultant al OMS în cadrul comisiei de malarie. 

În România, începând cu 1961, datorită programului de prevenție  și combatere implementat de către profesorul Mihai Ciucă, transmiterea naturală a malariei a fost întreruptă, iar din 1963 ne aflăm în faza de întreţinere a eradicării malariei.”, arată sursa citată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe