A fost odată ca niciodată un medic de înaltă ţinută și calităţi greu de egalat. El a fost pensionat „forţat”, deși se afla în plină putere. Povestea începe, însă, cu mult timp înainte.
Profesorul Cantacuzino, acel Medic pentru Naţiunea Română (1), avea, între multiplele preocupări, și aplecarea, cu grijă, asupra fiecărui pacient ce avea nevoie de ajutor. A înfiinţat întâi un laborator de microbiologie în Iași, transformat într-un adevărat dispensar în care acorda consultaţii, iar în 1904 – la București.
În numai 17 ani a ridicat și Institutul Cantacuzino, în care nu doar că se produceau aproape toate serurile și vaccinurile necesare ţării noastre, se puneau bazele pregătirii multor generaţii de studenţi și medici, era sprijinită la înalt nivel supravegherea bolilor infecţioase, se făcea cercetare la cel mai înalt nivel al acelor vremuri, dar se și vindecau pacienţii care se îndreptau cu încredere spre laboratorul Profesorului.
Dumitru-Paul Florescu, medic bacteriolog, fiu al unei foarte cunoscute moașe din perioada interbelică, este întrebat și apoi invitat să reînfiinţeze laboratorul Profesorului. Cu entuziasmul care l-a caracterizat
Colabora cu toţi cantacuziniștii din acea perioadă într-un mod natural, parcă moștenit încă de la naștere. Îi făcea pe cei din jur să aibă încredere și să simtă că totul este posibil atunci când pornești la drum cu gânduri bune, dedicat sistemului de sănătate și pacienţilor. Moștenind stilul cantacuzinist, era și un fin pasionat de cultură, de muzică în special (fiind și elev, timp de doi ani, la Conservatorul Regal). Dar mare parte din timp, din viaţă, o dedica microorganismelor, cu tot ce acestea aveau nevoie să vieţuiască, de la medii de cultură la reactivi, cu destule inovaţii în utilizarea acestora, până la
În 1991, în mica sa echipă „de doi”,
Am învăţat foarte mult în acest laborator sub mărinimoasa coordonare. Ulterior, un alt cantacuzinist a contribuit decisiv la dezvoltarea mea (2). Chiar dacă nu i-am spus vreodată acel MULŢUMESC! binemeritat, sunt sigur că a știut că i-am purtat și îi vom purta mereu un mare respect.
2. https://www.viata-medicala.ro/micobacteriile-de-la-cantacuzino-13056
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe