Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Inedit: bastoane inteligente pentru nevăzătorii români

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 5 mai 2021, ora 12:49

Asociația Zi de Bine a anunțat că oferă bastoane smart (inteligente) We Walk pentru nevăzătorii români.

În această perioadă, Asociația Zi de Bine lansează proiectul „Ochii care nu se uită”, prin care 70 de nevăzători vor primi bastoane smart We Walk, cu softul în limba română.

Persoanele selectate vor beneficia de traininguri în București, Iași și Cluj, în cadrul cărora vor învăța cum să utilizeze bastoanele. Suma necesară pentru întregul proiect este de 45.000 euro, se arată într-un comunicat de presă remis redacției. 

Asociația Zi de Bine_Ochii care nu se uită

Dificultățile de care se lovesc nevăzătorii

În România trăiesc peste 100.000 de persoane cu deficienţe de vedere. În deplasările lor folosesc bastonul alb, însă din cauza mediului construit inaccesibil și a unei societăți care conștientizează prea puțin dificultățile de care se lovesc nevăzătorii, puțini sunt cei care ies din case fără însoțitor. O realitate ce îi condamnă la o viață socială limitată, spun inițiatorii acestui proiect.

Asociația Zi de Bine, în colaborare cu Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAIS), aduc în România bastoanele smart We Walk. Ce le diferențiază de cele clasice? Detectează obstacole atât la nivelul solului, cât și deasupra acestuia, folosind ultrasunete. Bastonul WeWalk poate fi folosit în navigare ca o extensie a telefonului mobil. Astfel, cu ajutorul touchscreen-ului de pe baston, acesta se conectează la hărțile telefonului și anunță care sunt locurile din proximitatea beneficiarului.

Detector de obstacole

Pentru a fi și mai ușor de folosit, softul a fost tradus în limba română cu ajutorul Continental Automotive și al echipei AMAIS. Totodată, s-au adus îmbunătățiri semnificative ce permit utilizarea aplicației și ale componentelor smart: ajustarea detectorului de obstacole și crearea unei rute către un punct de interes din apropiere. De asemenea, a fost inclusă și o husă pentru ploaie.

„Uneori ne rătăcim sau ne împiedicăm pe străzi nereparate sau nesemnalizate. Ne pierdem în instituțiile publice cu ghișee fără număr. Ne înfuriem dar mergem mai departe. Pentru un nevăzător însă, o groapă sau o instituție publică neaccesibilizată poate fi diferența între o viață independentă și una plină de limitări. Ne bucurăm că prin proiectul lunii mai aducem în viața nevăzătorilor un plus de independență prin bastoanele smart, a căror performanță a fost îmbunătățită chiar de o echipă din România”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Cine sunt beneficiarii acestui proiect

Beneficiarii sunt selectați de către echipa AMAIS, în special, dar nu exclusiv, dintre elevi sau studenți, tineri parțial independenți sau dependenți, din toată țara, potrivit comunicatului.

Pentru ca cei 70 de participanți să se bucure din plin de toate funcționalitățile bastoanelor „WeWalk” și să le folosească pentru o viață din ce în ce mai independentă, beneficiarii vor participa la trainingurile și evenimentele de mobilitate realizate pe parcursul lunii mai în București, Iași și Cluj.

Challenge: o probă de mobilitate

În plus, Asociația Zi de Bine va încheia luna mai cu un eveniment public de conștientizare: sărbătorirea zilei de naștere a lui George. Deplasarea la locul petrecerii se va face în echipe de câte trei: un nevăzător cu baston clasic, un tipic (persoană publică) legat la ochi cu ochelari opaci și cu baston, un voluntar (tipic/nevăzător).

Evenimentul va consta într-o probă de mobilitate (mers cu bastonul din punctul A în punctul B pe un traseu prestabilit) și premierea participanților: nevăzătorii sau slab-văzătorii vor primi bastoanele smart WeWalk testate anterior, iar persoanele tipice, ochelarii opaci pe care i-au purtat pe parcursul probei.

Scopul acestui #challenge este incluziunea persoanelor cu dizabilități în societate și  încurajarea lor în drumul spre independență. În același timp, persoanele tipice vor putea să înțeleagă dificultățile cu care se confruntă persoanele nevăzătoare.

„Mobilitatea este foarte importantă pentru persoanele cu deficiențe de vedere, iar tehnologia, care schimbă aproape totul, atinge și acest segment. Este o bucurie mare pentru noi că putem aduce schimbare în viața oamenilor prin acest baston smart care face trecerea la un alt nivel de independență față de ce oferea bastonul clasic”, transmite Alex Cucu, tech lead al Asociației Metodelor Alternative de Integrare Socială.

Etichete: Melania Medeleanu Asociatia Zi de Bine dispozitiv nevazatori persoane nevazatoare bastoane smart nevazatori

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.