Newsflash
Știri

Proiectul „ȚINE(mă)MINTE!” a readus speranța în viața bolnavilor de Alzheimer

de Dorina Novac - mai 31 2022
Proiectul „ȚINE(mă)MINTE!” a readus speranța în viața bolnavilor de Alzheimer

Proiectul „ȚINE(mă)MINTE!”, demarat de Asociația Zi de Bine în colaborare cu DGASPC Cluj și Societatea Română Alzheimer, filiala Napoca, s-a încheiat cu succes.

Prima tabără pentru bolnavii de Alzheimer din România a fost organizată la Cluj, iar pacienții au participat la ateliere creative, au făcut ședințe de kinetoterapie, ergoterapie, meloterapie și multe alte activități interactive gândite de specialiști, pentru nevoile lor.

Asociatia Zi de Bine_#Tine(ma) MINTE!

Tabăra a avut în total 20 de beneficiari direcți, 10 persoane diagnosticate cu boala Alzheimer și alte forme de demență și 10 aparținători sau asistenți personali.

Aceasta s-a desfășurat în perioada 23-25 mai, în satul Sălicea, județul Cluj și a cuprins o serie de activități specifice:

  • Program de training pentru aparținători prin gestionarea comportamentelor problematice ( 8 module: halucinații, idei delirante, rătăcire, refuzul de a se spăla, refuzul de a se îmbrăca, refuzul medicației, comportamente repetitive, întrebări repetitive)
  • Program de stimulare cognitivă și terapie ocupațională pentru bolnavi
  • Terapie prin muzică
  • Terapie prin dans
  • Activități recreative și de socializare.

„Proiectul „ȚINE(mă)MINTE!” a fost ca o gură de oxigen pentru bolnavii de Alzheimer dar și pentru familiile lor. În cadrul taberei pacienții au avut ocazia, după o lungă perioadă, să râdă cu poftă, să cânte, să danseze și să picteze. Cât despre aparținători, sfaturile primite de la specialiști, psihiatri, avocați, i-au ajutat să înțeleagă mai bine ce urmează și, mai ales, cum să-și adapteze atitudinea față de pacient așa încât să le fie mai ușor, amândurora”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Proiectul ȚINE(mă)MINTE a inclus și amenajarea unei camere senzoriale precum și grupuri de suport pentru aparținători, atât la București cât și la Cluj.

La Centrul Comunitar Județean Cluj a fost amenajată o cameră senzorială unde vor avea loc activități specifice, care vor stimula simțurile pacienților (vizual, auditiv, olfactiv, tactil, vestibular și proprioceptiv).

„Acestă cameră va ajuta la dezvoltarea activității intelectuale a bolnavilor și va încuraja relaxarea lor. În plus, va oferi pacienților stimuli senzoriali vitali care vor contribui la reglarea disfuncțiilor la nivelul sensibilității tactile, îmbunătățirea echilibrului, creșterea încrederii în sine, respectiv în valoarea acțiunilor proprii”, se arată într-un comunicat.

La Centrul Comunitar Zi de Bine din București a fost creat și un grup de sprijin pentru aparținători, unde se vor organiza lunar întâlniri, la care vor participa atât pacienți cât și aparținătorii, familia și diverși specialiști.

Participanții vor primi informații despre boală și noțiuni psiho-sociale din partea specialiștilor, dar și sprijin psihologic.

Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică care începe de obicei încet și se agravează treptat în timp, fiind cauza a 60–70% în bolile de demență. Cel mai frecvent simptom precoce cu care se confruntă o persoană este dificultatea de a-și aminti evenimentele recente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe