Newsflash
ACTUALITATE Știri

A fost amenajată o curte interioară de la IOB, pentru copiii de pe secția de oncologie pediatrică

de Florentina Ionescu - mai 31 2023
A fost amenajată o curte interioară de la IOB, pentru copiii de pe secția de oncologie pediatrică

Curtea interioară a Institutului Oncologic București „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” a fost amenajată recent pentru copiii internați la secția de oncologie pediatrică.

Asociația Zi de Bine și o echipă coordonată de arhitecta Alina Vîlcu au renovat și decorat curtea spitalului cu lemn, figurine și personaje stilizate, plante perene ușor de întreținut și spații de relaxare. 

În plus, au fost adăugate ghirlande luminoase și lampadare fosforescente, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. În acest fel, de curtea interioară a Institutului Oncologic București (IOB) „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” vor beneficia atât copiii internați la secția de oncologie pediatrică, cât și părinții acestora. 

Un strop de frumusețe 

În timpul liber dintre tratamente, copiii internați la IOB văd pe fereastră o zonă gri, din care, printre betoane, răsare un smochin. Proiectul „Ochi de lumină” are scopul de a aduce un strop de frumusețe și culoare în curtea spitalului, pentru a însenina ziua unui copil aflat în suferinţă, internat la secția de oncologie. 

Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine au oferit 40.000 de euro pentru implementarea acestui proiect. 

„În mai puțin de o lună de la demararea acestui proiect, curtea interioară a spitalului de oncologie a fost complet transformată. Deși nu putem alina durerea și neputința în contextul unui astfel de diagnostic, îi putem înconjura pe cei cei mici cu lumină, culoare și căldură. Deja avem zeci de reacții de la copii care-și lipesc năsucurile de geam să vadă mai bine, dar și de la părinți sau de la personalul medical care ne-au mulțumit pentru pata de culoare în cenușiul zilelor de pe secția de oncopediatrie”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE. 

Compartiment de îngrijiri paliative

Secția de oncologie pediatrică se ocupă de evaluarea clinică și investigarea complexă a pacienților cu suspiciune de cancer, de stabilirea gradului de extensie a bolii și a diagnosticului stadial, oferă servicii medicale de chimioterapie și tratament paliativ. Tot aici se află și primul compartiment de îngrijiri paliative din România care funcționează într-o secție de oncologie pediatrică.

„Este o inițiativă binevenită din cauză că o influență foarte mare în vindecare o are și psihicul pacientului. Iar psihicul bineînțeles că este influențat inclusiv de factori externi, cum ar fi peisajul, adică tot ce ne înconjoară. Și o oază de frumusețe cum este Ochi de lumină totdeauna poate aduce cu sine niște unde bune care să ajute la vindecare”, a adăugat dr. Bogdan Tănase, manager al Institutului Oncologic București „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”. 

IOB este cel mai mare spital de oncologie din România, aici sunt primiți la tratament până la 40 de copii împreună cu însoțitorii lor, fiecare copil fiind însoțit de un adult pe toată durata spitalizarii.

De asemenea, IOB este și centrul care coordonează rețeaua națională de Oncologie Pediatrică, membru al European Society for Medical Oncology și derulează cel mai ambițios program de screening pentru cancerul de col uterin din România.  

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe