În România este în curs de aprobare primul ghid privind managementul pacientului cu tulburări respiratorii în timpul somnului.
Ghidul a fost evaluat de experţi din ţară și din străinătate și a fost considerat un sprijin real pentru toate categoriile de medici implicaţi în gestionarea acestei patologii.
El oferă un cadru comun de abordare a pacienţilor, oferind informaţii despre diagnosticarea, tratarea și monitorizarea persoanelor afectate de aceste tulburări, a explicat dr. Ioana Munteanu, în cadrul celei de-a opta ediţii a Congresului Naţional al Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie.
Ghidul a fost elaborat de o echipă formată din 40 de specialiști și se află, în prezent, în curs de aprobare. „Ideea a pornit [de la faptul] că în ţară avem specialiști în Somnologie într-un număr din ce în ce mai mare, dar nu avem un cadru organizat al tuturor informaţiilor pentru medicul specialist, care să conţină și informaţii pentru autorităţi vizavi de ce înseamnă managementul unui pacient cu sindrom de apnee în somn”, a declarat dr. Ioana Munteanu pentru „Viaţa Medicală”.
Pe lângă definiţiile standard privind sindromul de apnee în somn (SASO), ghidul oferă informaţii și despre abordarea, tratarea, screeningul și monitorizarea pacienţilor cu SASO. Acest aspect este cu atât mai important cu cât, începând de la 1 martie a.c., Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) compensează tratamentul SASO (aparatul cu CPAP folosit în gestionarea acestei afecţiuni).
Structurat în patru secţiuni, ghidul are 230 de pagini și 69 de anexe. Prima secţiune cuprinde o prezentare generală a SASO. Aceasta furnizează informaţii despre definiţia bolii, metode de diagnostic, atribuţiile medicului somnolog, ale medicului de familie. Sunt, de asemenea, prezentate noţiuni de comunicare cu pacientul, măsuri legislative și informaţii despre monitorizarea pacienţilor.
În partea a doua sunt prezentate aspecte specifice pentru sindromul de apnee în somn de tip obstructiv, pentru cel de tip central, abordat mai mult de neurolog sau cardiolog, pentru conexiunea dintre sindromul de apnee și bolile cardiovasculare, pentru sindromul de obezitate-hipoventilaţie alveolară.
Partea a treia face referire la ventilaţia non-invazivă efectuată la domiciliu în cazul pacienţilor cronici. „Este o patologie de nișă (...) puţin cunoscută, puţin abordată și cu puţini specialiști. Și atunci am simţit nevoia să facem și acest capitol. [Informaţia] este adaptată pe patologii. Pe pacientul cu BPOC, pe cel cu boală neuromusculară, pacientul cu cifoscolioză, cel cu obezitate-hipoventilaţie, toţi aceștia putând avea nevoie de ventilaţie non-invazivă la domiciliu”, a completat dr. Ioana Munteanu.
Ultimul capitol vorbește despre ventilaţia invazivă la domiciliu, care este foarte restrictivă în România, a punctat specialista. Ghidul se adresează tuturor specialiștilor din sănătate, cuprinzând inclusiv recomandări privind nutriţia pacientului cu sindrom de apnee în somn sau informaţii despre criteriile de monitorizare a acestor pacienţi din perspectiva medicinei muncii. După aprobare, ghidul va fi disponibil pe site-ul Societăţii Române de Pneumologie, la început în varianta electronică.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe