Newsflash
Internaționale

Noul ghid de prevenţie, diagnostic și tratament al infecţiei cu C. difficile

de Dr. Diana Andronache - iul. 2 2021
Noul ghid de prevenţie, diagnostic și tratament al infecţiei cu C. difficile

La aproape opt ani de la versiunea anterioară, Colegiul American de Gastroenterologie a publicat un nou ghid de practică clinică pentru gestionarea optimă a infecţiei cu C. difficile.

Clostridioides difficile (C. difficile) sau Clostridium difficile, cum era numită anterior în literatura știinţifică, este o bacterie anaerobă Gram-pozitivă, care poate coloniza tractul intestinal după ce flora normală a fost afectată, acest lucru survenind frecvent din cauza antibioterapiei. Manifestările clinice se încadrează într-un spectru ce variază de la o formă asimptomatică până la o formă fulminantă de boală, ce poate evolua către megacolon toxic.

      Recent, Colegiul American de Gastroenterologie a publicat noi recomandări privind gestionarea infecţiei cu Clostridioides difficile (CDI). Acesta abordează noi opţiuni terapeutice pentru tratamentul și prevenirea recurenţei, pune într-o altă lumină trans­plantul de materii fecale, prin prisma noilor dovezi știinţifice, și propune noi recomandări pentru populaţiile speciale de pacienţi.

Cum abordăm infecţia

      Autorii ghidului recomandă diagnosticarea prin testarea probelor din scaun cu ajutorul metodelor cu sensibilitate și specificitate înalte, pentru a deosebi colonizarea de o infecţie activă cu C. difficile. Metode cu sensibilitate înaltă sunt reprezentate de testarea amplificării acidului nucleic sau detectarea glutamat dehidrogenazei, iar o metodă cu specificitate crescută este imunoanaliza enzimatică.

        În ceea ce privește managementul terapeutic, ei recomandă iniţierea tratamentului oral cu vancomicină sau fidaxomicină, atât în formele ușoare de boală, cât și în cele cu criterii de severitate. În cazul pacienţilor cu forme ușoare și cu risc scăzut, poate fi luată în considerare terapia cu metronidazol.

        Noile recomandări cuprind o actualizare notabilă în ceea ce privește efectuarea transplantului de materii fecale – acesta este propus pentru cazurile severe de CDI și pentru formele cu evoluţie fulminantă rezistente la tratamentul antibiotic și pentru a preveni recurenţa în cazul pacienţilor cu factori de risc.

        În cazul pacienţilor cu CDI în antecedente, se recomandă administrarea orală a vancomicinei, în scop profilactic, în timpul utilizării antibioterapiei sistemice. De asemenea, se recomandă administrarea de bezlotoxumab pentru prevenirea recurenţei. Nu se recomandă utilizarea probioticelor în scop profilactic sau pentru prevenirea CDI recurente.

        În cazul pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale, ghidul recomandată testarea pentru C. difficile în condiţii de puseu acut și diaree și administrarea terapiei cu vancomicină, dacă rezultatul este pozitiv. Pentru pacienţii cu CDI recurente se recomandă puternic transplantul de materii fecale. Pacientele însărcinate, postpartum sau care alăptează vor primi tratament cu vancomicină în caz de CDI.

 


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/953726

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe