Volumul „Roadmap to Psychiatry”, de Andrei-Cristian Bondar și Widian Charbel Laoun, se dorește a fi un ghid de psihiatrie destinat tinerei generaţii de studenţi și rezidenţilor în Psihiatrie.
Apărută la Editura Universitară „Carol Davila” București, în 2022, cartea Roadmap to Psychiatry a fost tipărită în limba engleză. Lucrarea se dorește a fi un instrument prietenos de învăţare a diferitelor aspecte din conţinutul minţii umane, pe care studenţii la Medicină și rezidenţii să-l poată consulta oricând. Volumul a fost tipărit în format A5 pentru a putea fi utilizat ca o carte de buzunar.
Ghidul are drept scop deslușirea semnelor și simptomelor patologice, precum și identificarea unor tulburări psihice. O fascinantă incursiune în gândurile și trăirile afective ale pacienţilor cu tulburări psihice, lucrarea scoate la iveală eforturile autorilor în descoperirea aspectelor patologice comparativ cu cele aparent normale. Cu un conţinut care se întinde pe 255 de pagini, cartea are o bibliografie bogată, care cuprinde 111 autori citaţi, dintre care 52 în ultimii cinci ani.
Autorii dezvoltă cu profesionalism elemente semiologice, patognomonice, pentru evidenţierea semnelor și simptomelor psihice, care să identifice tulburarea mintală. Pentru a facilita înţelegerea semnelor și simptomelor de boală, autorii introduc prezentări de caz sugestive pentru cititor.
Definiţii, noţiuni care trebuie fixate sunt îngroșate, încercuite sau marcate în manieră personală pentru a putea fi evidenţiate și reluate cu ușurinţă de studenţi și rezidenţi. Examinarea clinică este însoţită de o grafică sugestivă.
Simptomele ţintă au fost aduse în prim-plan și confirmate cu ajutorul testelor psihologice de personalitate, de identificare a modificărilor de dispoziţie, adaptare și comportament și, nu în ultimul rând, prin semnalarea tulburărilor în forma și conţinutul gândirii, a dezvoltării sau regresiei acesteia. Totodată, a fost evidenţiată și apariţia unor schimbări de adaptare și comportament, cu modificarea afectivităţii și activităţii motorii la pacienţii cu adicţii, în special la tineri.
După familiarizarea cititorilor cu alfabetul și rigorile procedurale ale psihiatriei, autorii încearcă să evidenţieze cele mai semnificative aspecte clinice. Semnalăm prezenţa capitolelor despre tulburări acute de stres sau de afectivitate, tulburări psihotice, de personalitate, de alimentaţie și somn, tulburări somatice asociate, adicţii și tulburări disociative.
Cartea cuprinde, de asemenea, un capitol de urgenţe psihiatrice, informaţii despre tulburările neurocognitive, dar și elemente de psihofarmacologie. Autorii fac referire la cele mai noi antidepresive, stabilizatoare de afectivitate și neuroleptice, abordând și mecanismele de acţiune ale acestora. Partea clinică se îmbină armonios cu cea terapeutică, autorii oferind coerenţă și originalitate fiecărui capitol.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe