Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Generație nouă de lentile de contact: sunt smart, moi și măsoară tensiunea intraoculară

de Florentina Ionescu - oct. 6 2022
Generație nouă de lentile de contact: sunt smart, moi și măsoară tensiunea intraoculară

Un studiu arată că noua generație de lentile de contact inteligente, moi, specializate, pot aborda o problemă globală, când este vorba despre diagnosticul și managementul glaucomului.

Tehnologia din spatele noilor lentile de contact smart și foarte moi, dezvoltată de o echipă multidisciplinară de ingineri și de cercetători din domeniul sănătății de la Universitatea Purdue și de la Facultatea de Optometrie din cadrul Universității Indiana, își propune să adune informații importante despre măsurătorile presiunii intraoculare în cicluri cu durata de 24 de ore, ca modalitate mai bună de a detecta glaucomul, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul Universității Purdue.

Ideea și viziunea unui inginer biomecanic de la Universitatea Purdue, Chi Hwan Lee (foto), de a dezvolta lentile de contact inteligente, specializate și deosebit de moi, care să poată măsura cu precizie presiunea intraoculară, ar putea fi cel mai recent răspuns la stoparea orbirii asociate glaucomului. 

Chi Hwan Lee

Chi Hwan Lee, profesor asociat de inginerie biomedicală, la Facultatea Weldon de Inginerie Biomedicală din cadrul Universității Purdue, a condus o echipă de cercetare care a dezvoltat o nouă tehnologie oculară, pentru a monitoriza continuu valorile și măsurătorile presiunii intraoculare ale unui pacient, într-un mod care să fie mai precis și mai confortabil pentru pacienți.

Potrivit comunicatului de presă, tehnologia aceasta este o altă opțiune pentru specialiștii în oftalmologie pentru a identifica glaucomul, boală care, potrivit Glaucoma Research Foundation, poate răpi vederea unei persoane fără semne timpurii care să prezinte îngrijorare sau fără durere, și care afectează peste 80 de milioane de persoane la nivelul întregii lumi.

Singurul factor de risc modificabil pentru glaucom este scăderea presiunii intraoculare a pacientului, presiune ce este dificil de monitorizat pe perioade lungi de timp, în special în timpul somnului.

Deși examinările clinice pot fi efectuate în cabinetul unui medic specialist și deși sunt disponibile sisteme de monitorizare ce pot fi folosite de pacient acasă, toate acestea au limitări. Totuși, pentru noua tehnologie beneficiile au fost descrise într-un studiu publicat recent în jurnalul „Nature Communicarions”.

Studiul compară tehnologia lentilelor de contact de la Universitatea Purdue cu gold standardul actual și cu alte sisteme de monitorizare ce pot fi utilizate acasă. Studiul examinează modul în care tehnologia de la Purdue poate aduna măsurători și informații importante despre presiunea intraoculară pe cicluri de câte 24 de ore și chiar în timpul somnului.

Tehnologia a fost dezvoltată de o echipă multidisciplinară formată din ingineri și cercetători în domeniul sănătății.

„Cea mai mare creștere în privința presiunii intraoculare are loc când oamenii stau întinși, când tensiunea intraoculară din timpul nopții este de obicei cu 10% până la 20% mai mare decât tensiunea intraoculară din timpul zilei. Pierderea vederii poate avea loc în timpul somnului, fără ca pacientul să observe asta, chiar dacă măsurătorile realizate în timpul zilei în practica clinică sau acasă indică o presiune intraoculară normală”, a declarat Chi Hwan Lee.

Acesta a lucrat la această tehnologie vreme de șase ani și este specializat în „sticktronics”. Acestea sunt obiecte asemănătoare cu abțibildurile care conțin piese electronice sau tehnologie de dimensiuni reduse.

Unele dintre tonometrele actuale, adică acele dispozitive care măsoară presiunea din interiorul ochiului pacientului, sunt echipate cu un circuit de chip-uri integrat, care duce la o grosime mai ridicată și la o variantă mai rigidă de lentilă de contact, decât lentilele de contact disponibile în comerț, care sunt mai moi. În multe cazuri, aceste tonometre portabile (din categoria dispozitivelor wearables) cauzează disconfort pacienților. Însă versiunea de lentile de contact creată de echipa de cercetători este diferită.

„Pentru a rezolva această nevoie, noi am dezvoltat o clasă unică de lentile de contact moi și inteligente, construite pe diferite branduri comerciale de lentile de contact moi pentru a monitoriza presiunea intraoculară pe o perioadă de 24 de ore, chiar și în timp ce pacientul doarme acasă”, a declarat Chi Hwan Lee.

Lentilele de contact inteligente au trăsăturile pe care le au lentilele de contact clasice: sunt moi, biocompatibile, transparente, pot fi purtate în timpul nopții. Toate aceste trăsături și multe altele sunt cruciale pentru ca tehnologia nouă să aibă succes, pentru ca lentilele de contact smart și moi să folosite în cazul depistării glaucomului. 

lentile de contact smart

Tonometrul pe care l-a dezvoltat echipa de la Universitatea Purdue de la baza lentilelor de contract creează o înregistrare wireless care este apoi transmisă către un receiver, într-o pereche de ochelari pentru măsurarea tensiunii intraoculare în timpul zilei și o într-o mască pentru dormit, pentru măsurarea presiunii intraoculare în timp ce persoana doarme.

Ritmul complet al presiunii intraoculare în 24 de ore poate fi apoi împărtășit sub formă de informații clinicienilor, la distanță, prin intermediul unui server criptat. Mai multe detalii găsiți aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe