Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Măsurarea tensiunii intraoculare, cu ajutorul unor noi lentile

de Florentina Ionescu - iun. 9 2023
Măsurarea tensiunii intraoculare, cu ajutorul unor noi lentile

În ultimii ani s-a scris pe plan internaţional despre mai multe dispozitive experimentale care monitorizează tensiunea intraoculară la pacienţii cu glaucom.

Presa străină relatează acum despre un tip nou de lentile de contact, numite miLens. Trialurile clinice care au avut în prim-plan aceste lentile tocmai s-au încheiat, iar New Atlas scrie că acestea ar putea fi disponibile pe piaţă în curând, poate chiar în 2024.

Din cauza tensiunii intraoculare crescute, nervul optic poate fi lezat la persoanele cu glaucom, cauzând, în timp, orbire. Chiar dacă există medicamente sub formă de picături oftalmice care ajută la reducerea tensiunii intraoculare, ele funcţionează cel mai bine dacă dozarea lor este modificată continuu, în funcţie de variaţiile presiunii din interiorul globului ocular. Problema este că tensiunea intraoculară ar putea să atingă valori deosebit de periculoase înainte ca pacientul să ajungă la un (nou) control medical. În acest context, cercetătorii au creat lentilele miLens.

Produsul este dezvoltat în momentul de faţă de Smartlens, un startup din California, SUA. Lentilele se bazează pe un prototip de implant pentru monitorizarea glaucomului, creat anterior de cercetătorii de la Universitatea Stanford. Spre deosebire de dispozitivul celor de la Stanford, care trebuie implantat chirurgical în ochiul pacientului (fiind, deci, permanent), miLens sunt lentile moi. Ele pot fi aplicate și îndepărtate de pe ochi zilnic, la fel ca orice alt tip de lentile de contact.

Prin ce se diferenţiază?
 

Încorporat în dispozitivul miLens este un canal etanș, care înconjoară perimetrul irisului. Canalul este parţial umplut cu un lichid non-toxic și are marcaje numerice. Ele indică unităţile de măsurare a tensiunii intraoculare. Pe măsură ce presiunea intraoculară a purtătorului crește, corneea se umflă și se proiectează în exterior, exercitând astfel presiune pe lentilele miLens. Acea presiune împinge lichidul din lentile prin canalul din componenţa lor. 

Cu cât presiunea este mai mare, cu atât lichidul din canal va ajunge mai departe. Folosind o cameră foto, utilizatorii pot fotografia lentilele de la o distanţă foarte mică. Acest lucru le permite să vadă numărul sau valoarea inscripţionată pe canal până la care a ajuns lichidul. În esenţă, imaginea obţinută le permite să facă o măsurătoare în timp real a presiunii intraoculare, oricând și oriunde doresc.
 


Notă autor:

Sursă articol: https://newatlas.com/health-wellbeing/milens-glaucoma-iop-contact-lens/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe