Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

5 lucruri despre diabetul zaharat și sănătatea ochilor

de Florentina Ionescu - iun. 14 2024
5 lucruri despre diabetul zaharat și sănătatea ochilor

Asociația Americană de Diabet vine cu informații prețioase pentru pacienții cu diabet zaharat. Din cauza valorilor prea mari ale glicemiei, pe termen lung, poate apărea o complicație a diabetului numită retinopatie diabetică.

Tocmai de aceea, Asociația Americană de Diabet (ADA), o organizație nonprofit din Statele Unite ale Americii care urmărește să educe publicul despre diabet și să îi ajute pe cei afectați de această boală, vine cu informații extrem de utile despre sănătatea ochilor. 

Potrivit ADA, diabetul zaharat este principala cauză a pierderii vederii în rândul persoanelor cu vârsta între 18 și 64 de ani. Și nu există în acest sens semne sau simptome evidente. Însă vestea bună este că un examen ocular anual poate ajuta la identificarea bolilor oculare existente, astfel încât pacienții cu diabet zaharat să poată lua măsuri pentru a preveni sau pentru a întârzia această complicație a diabetului. 

Știați că persoanele de culoare au un risc mai mare de orbire din cauza diabetului? Tot potrivit ADA, retinopatia diabetică este principala cauză de orbire în rândul populației americane adulte. Numărul de persoane cu retinopatie diabetică, conform predicțiilor specialiștilor, va crește cu 48% până în anul 2030. 

Iată mai jos câteva informații interesante pe care probabil că nu le știați despre diabetul zaharat (DZ) și sănătatea ochilor: 

 1. Orice persoană cu diabet este la risc de a dezvolta afecțiuni ale ochilor asociate cu DZ, cum ar fi retinopatia diabetică, edemul macular, glaucomul și cataracta. 
 2. Diabetul este principala cauză a noilor cazuri de orbire în rândul adulților cu vârsta între 18 și 64 de ani, în SUA. 
 3. În stadiile timpurii, retinopatia diabetică este posibil să nu aibă niciun fel de semne sau simptome evidente. 
 4. Depistarea precoce a retinopatiei diabetice poate ajuta la protejarea vederii pacientului cu diabet. 
 5. Examenul oftalmologic complet (în care pupilele sunt dilatate), realizat anual, este esențial pentru persoanele diagnosticate cu diabet. 

Mai multe detalii găsiți aici, într-un document realizat de ADA.


Notă autor:

Fotografie de la Designecologist: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/975668/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe