Newsflash
Industria farmaceutică

Factori care contribuie la apariția malnutriției la vârstnici

de Dr. Laura Davidescu - oct. 19 2023
Factori care contribuie la apariția malnutriției la vârstnici

Cu o populație din ce în ce mai îmbătrânită la nivel global, preocuparea pentru starea de nutriție a seniorilor este în creștere, întrucât mulți dintre ei sunt afectați de malnutriție.

Malnutriția este o stare metabolică generată de hrana insuficientă sau de lipsa unor anumiți nutrienți (proteine, glucide, lipide, vitamine și minerale) din alimentație. Starea de malnutriție este un fenomen complex, cauzat de o combinație de factori fiziologici, fiziopatologici și sociali, prin prisma cărora trebuie diagnosticată și tratată.

Schimbările fiziologice la vârsta a treia. Odată cu înaintarea în vârstă, este normal să apară un declin al sensibilității gustative și olfactive, ceea e duce la tulburări de apetit. Astfel, plăcerea de a mânca poate dispărea, iar numărul de mese se rărește.

Starea de boală. Complicațiile unor boli cronice sau acute, precum statusul inflamator, pot contribui la modificări în felul în care organismul procesează alimentele și la scăderea poftei de mâncare.

Imposibilitatea de a mânca. O sănătate dentară precară, o manevrare deficitară a veselei sau dificultatea de a mesteca și de a înghiți sunt tot atâtea situații în care starea de nutriție va avea de suferit.

Demența senilă. Tulburările de memorie sau de comportament întâlnite în maladia Alzheimer se pot traduce în absența meselor (bolnavul uită că trebuie să se alimenteze), lipsa aprovizionării cu hrană sau cu alte modificări patologice ale stilului de alimentație.

Medicația. Anumite medicamente pot afecta considerabil pofta de mâncare sau pot influența negativ absorbția intestinală a nutrienților.

Dietele. Anumite boli cronice sunt însoțite de terapie medical-nutrițională specifică, care pot duce la o alimentație insuficientă a pacienților din punct de vedere al cantității sau al calității nutritive.

Probleme economice. Multe persoane în vârstă se confruntă cu lipsuri financiare, ceea ce le aduce în situația de a renunța uneori la alimentele de calitate.

Lipsa vieții sociale. Adulții în vârstă adesea se văd nevoiți să mănânce singuri, ceea ce îi face să nu mai savureze mesele și să-și piardă interesul de a găti.

Mobilitate limitată. Bătrânii cu probleme locomotorii se pot afla în situația de a nu se putea alimenta singuri sau de a nu fi capabili să achiziționeze alimentele necesare pregătirii meselor.

Depresie. Doliul, starea de sănătate precară, mobilitatea limitată, singurătatea sunt tot atâția factori care pot contribui la instalarea depresiei, o boală care se asociază frecvent cu pierderea apetitului.

Alcoolismul. Consumul exagerat de băuturi alcoolice poate duce la schimbarea în rău a obiceiurilor alimentare și la decizii greșite privind alimentația. Alcoolul interferează cu procesul de digestie și modifică negativ și absorbția nutrienților. 

Aflați mai multe despre nutriție și procesul de îmbătrânire aici .

Articol realizat în colaborare cu Fresenius-Kabi România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe