Newsflash
Diverse Știri

15.000 de liceeni învață să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase

15.000 de liceeni învață să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase

Peste 15.000 de liceeni din București și din nouă județe participă la a IV-a ediție a Programului „Gustă cu Atenție. Bucură-te de Moment.", prin care învață să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase.

La cea de-a IV-a ediție a programului „Gustă cu atenție. Bucură-te de moment." participă un număr total de 15.140 de elevi din 57 de licee din București și din 9 județe: Argeș, Prahova, Covasna, Bacău, Hunedoara, Arad, Olt, Dolj și Gorj, aflăm dintr-un comunicat de presă primit la redacție.

 Scopul principal al acestui proiect educațional constă în a-i învăța pe elevii din clasele a IX-a - a XII-a să își dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase, să mănânce conștient și să acorde atenție etichetelor atunci când aleg o gustare.

A IV-a ediţie a programului „Gustă cu atenţie. Bucură-te de moment.” se desfășoară în perioada septembrie 2023 - iunie 2024, debutând cu cifre încurajatoare în privinţa modificării comportamentului alimentar al tinerilor din România. În contextul în care 59% dintre români se confruntă cu suprapondere și obezitate, iar 71% dintre tineri mănâncă gustări de două ori pe zi, programul are un impact profund, responsabilizând adolescenţii și oferind metode concrete de acţiune pentru schimbări comportamentale de durată.

Programul „Gustă cu atenţie. Bucură-te de moment.” se diferențiază prin derularea de mini-campanii în școli, creând un dialog pe termen lung cu adolescenţii și răspunzând la provocările și nelămuririle acestora privind alimentaţia sănătoasă și mindful eating. Rezultatele programului până în prezent indică o reușită în sensibilizarea adolescenţilor cu privire la importanţa cultivării unor obiceiuri alimentare sănătoase pe viaţă.

Lansat în 2020, programul este derulat de către Asociația Sută la Sută Românesc, fiind organizat în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), inspectorate școlare din București și din județele Argeș, Prahova, Covasna, Bacău, Hunedoara, Arad, Olt, Dolj și Gorj, cu Centrul de Cercetare în Management (CCM) din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și susținut de compania Mondelēz International, lider pe piața globală a gustărilor.

„Așa cum astăzi mediul online reprezintă pentru tineri una dintre cele mai importante surse de informații, și eticheta unui produs alimentar este o sursă la fel de bună pentru consumatorii de toate vârstele. De la ingrediente până la aditivi, arome și declarație nutrițională, toate acestea reprezintă date extrem de importante atunci când decidem ce vrem să mâncăm. Într-o lume din ce în ce mai plină de obezi, din păcate mai ales în rândul tinerilor, trebuie să învățăm nu numai să citim, dar să și înțelegem ce este scris pe etichete. Datorită implicării autorității noastre în informarea permanentă a consumatorilor, a fost elaborat un ordin care aduce informațiile necesare și în locațiile de alimentație publică, nu numai pe etichetele produselor. Nu există nicio scuză pentru a nu te informa în legătură cu ceea ce mănânci. Poate face diferența dintre sănătos sau bolnav, gras sau slab. Spre deosebire de părinții noștri, care nu aveau toate informațiile la dispoziție în legătură cu produsele consumate, noi avem șansa printr-o simplă lecturare a etichetelor să știm absolut tot. Citiți, nu doare!”, a declarat Horia Constantinescu, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Programul „Gustă cu atenţie. Bucură-te de moment.” a fost desemnat la categoriile Best CSR și Health & Wellness Campaign în cadrul Davos Communnications Awards, care a avut loc în decembrie 2023.

Specialiștii în nutriție, psihologii și mentorii specializați în mindful snacking, alături de invitați speciali, inclusiv artiști implicați în acest proiect, desfășoară o strânsă colaborare pentru a garanta impactul mesajelor și pentru a stabili o conexiune autentică cu adolescenții. 

Echipa de specialiști a proiectului este formată din Lidia Feher, coordonator proiect, Lidia Bădilă, coordonator regional al programului, Dana Dobrescu, Manager Corporate & Government Affairs România, Mondelēz International și mentor în domeniul mindful snacking, Florentina Baloș-Cioropină, ambasadorul proiectului din partea Asociației Sută la Sută Românesc, inspectori ANPC, dr. Laura Davidescu, medic cu competențe în Nutriție și Siguranță Alimentară, Mădălina Preda, Professional Organizer | Chronic Disorganization Specialist® CVOP™️ | Time Management and Productivity Specialist | Speaker, Iulia Avădănii, psiholog, dezvoltare personală pentru tineri, Anca Ghinea, creator, Cornel Mihalache, mentor formator, Cosmin Natanticu și Jean Gavril, guest stars, Liviana Tane, scriitor, editor, consultant scriere creativă.

Echipa Centrului de Cercetare în Management (CCM) din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), condusă de prof. univ. dr. habil. Elena - Mădălina Vătămănescu, elaborează instrumentul de cercetare pentru proiectul Gustă cu Atenție. Bucură-te de Moment.", până la data de 1 februarie fiind înregistrate 805 răspunsuri ale elevilor la chestionarul online. Echipa este coordonată de conf. univ. dr. Andreea Mitan, Director Executiv al CCM, doctor atât în Științele Comunicării, cât și în Management, alături de Dr. Elena Dinu și Drd. Victor-Emanuel Ciuciuc, cu expertiză în domeniile marketing, branding și CSR.

În cadrul celor trei ediții anterioare, peste 15.000 de elevi și 617 cadre didactice din 30 de licee din diverse regiuni ale țării, precum București și județele Sibiu, Alba, Brașov, Iași, Cluj și Mureș, au participat la workshopuri și întâlniri online.

Pentru mai multe despre proiect și despre întreaga echipă de implementare accesați: 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe