Începutul acestei săptămâni a fost marcat de relaxarea finală a măsurilor de restricţie în Marea Britanie, purtarea măștilor și distanţarea fizică nemaifiind obligatorii.
Experţii în sănătate publică au emis avertizări sumbre privind riscul de explozie a cazurilor de COVID-19 după relaxarea restricţiilor. Aceștia estimează o posibilă creștere de până la 200.000 de cazuri zilnice, cu 2.000 de internări, ceea ce ar fi o problemă serioasă pentru NHS, chiar dacă respectivele cazuri ar fi mai puţin severe și mult mai rar finalizate prin deces.
Prof. dr. Neil Ferguson, epidemiologul britanic care a stat în spatele strategiei de lockdown, a declarat că este inevitabil ca etapa finală a relaxării să nu determine 100.000 de cazuri zilnice, cu aproximativ 1.000 de spitalizări, în ciuda faptului că aproape jumătate din populaţia ţării este vaccinată. Numărul de cazuri de COVID-19 a crescut în ultima perioadă în Marea Britanie din cauza răspândirii variantei Delta.
Anumiţi cercetători s-au opus vehement relaxării finale, considerând că guvernul britanic se bazează pe imunizarea în masă a populaţiei. Însă această relaxare prezintă riscul apariţiei unui număr mai mare de cazuri de „long COVID” și al apariţiei unor noi variante rezistente la vaccin. În prezent, la nivel mondial, Marea Britanie prezintă cel mai mare număr de cazuri de infectare la un milion de locuitori, conform Global Change Data Lab. Cercetătorii consideră că o formă de răspândire accelerată va fi reprezentată de cluburile de noapte, majoritatea clienţilor acestora fiind tineri cu vârste între 18 și 25 de ani. Ei au devenit eligibili pentru prima doză de vaccin prin Programul Naţional de Sănătate abia luna trecută și încă nu au primit rapelul.
În timp ce toate măsurile de restricţie din Marea Britanie au fost ridicate, premierul Boris Johnson se află în autoizolare pentru zece zile, după ce a fost în contact cu secretarul de stat Sajid Javid, infectat cu SARS-CoV-2. Premierul a primit notificarea de autoizolare prin aplicaţia de pe telefon Test and Trace. Persoanele care sunt notificate prin intermediul acesteia trebuie să se autoizoleze timp de zece zile, deși acest lucru nu este obligatoriu din punct de vedere legal. Guvernul britanic a menţionat că va renunţa la obligaţia de autoizolare după contactul cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2 pentru cei care au fost vaccinaţi complet, dar acest lucru se va întâmpla după jumătatea lunii august.
Ziua în care au fost ridicate complet restricţiile – 19 iulie – a fost denumită „Freedom Day” și a fost așteptată de întreaga populaţie. Însă în sâmbăta de dinaintea relaxării finale, Marea Britanie a avut 54.000 de cazuri de COVID-19, cel mai mare număr înregistrat din ianuarie.
https://www.theguardian.com/world/2021/jul/18/uk-covid-cases-could-hit-200000-a-day-says-neil-ferguson-scientist-behind-lockdown-strategy-england
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe