Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Pulbere de ciupeci adăugată în cafea, un trend nou în Marea Britanie

de Florentina Ionescu - iun. 7 2024
Pulbere de ciupeci adăugată în cafea, un trend nou în Marea Britanie

Cel mai recent trend de alimentație „sănătoasă” din Marea Britanie se referă la faptul că mulți cetățeni își pun în cafea o pudră sau pulbere făcută din anumite tipuri de ciuperci.

În Marea Britanie, potrivit The Guardian, a crescut cererea de băuturi preparate din fungi sau care conțin pulbere de anumite tipuri de fungi, dar experții spun că acestea sunt „produse sănătoase de care nu ai nevoie”. 

„Mushroom mania”, așa cum o numesc jurnaliștii de la The Guardian, a luat cu asalt Marea Britanie, iar din ce în ce mai mulți britanici își adaugă în cafea pulbere din ciuperci. Mulți dintre ei au adoptat această alternativă pentru cafeaua de dimineață. 

Industria alimentară din această țară se află într-o perioadă în care a crescut cererea pentru „alimente funcționale”, arată sursa citată, acele alimente care promit beneficii suplimentare pentru sănătate, cum ar fi ciupercile medicinale (nu acele ciuperci Champignon pe care le punem în mâncare, tocănițe, supe etc.). În schimb, aceste pudre sau pulberi făcute din ciupercile medicinale ajung în băuturi fierbinți, cum e cafeaua, în suplimente și inclusiv în bere, atrage atenția un articol din The Guardian. 

Totuși, deși britanicii sunt receptivi și au început să își adauge în cafea astfel de pulberi și pudre, o investigație recentă făcută de „Which?” situează produsele acestea în categoria „produse pentru sănătate de care nu ai nevoie”. 

„Nu există încă suficiente dovezi care să sugereze că aceste produse funcționează, iar vasta majoritate nu au mențiuni de sănătate autorizate în Marea Britanie”, au concluzionat experții în legătură cu produsele realizate din ciuperci, printre care reishi, coama leului (lion’s mane) și chaga. 

Însă pe ambalajele acestor produse sunt prezentate beneficii care adeseori derivă din alte ingrediente care au mențiuni de sănătate autorizate (authorised health claims), cum ar fi Omega-3 și vitaminele B12 și D. 

Deși ciupercile conțin nutrienți benefici, cum sunt antioxidanții și betaglucanii, cercetătorii britanici au spus că aceste beneficii au fost, de fapt, „incidentale” în multe alte suplimente de acest gen. 

Băuturile calde pe bază de pudră de ciuperci sunt o variantă bună pentru persoanele care vor să își reducă aportul de cafeină, dar totodată sunt produse care atrag 35% dintre consumatori și jumătate dintre persoanele cu vârste între 16 și 34 de ani, care au declarat că sunt interesate de alimente și bături cu „ingrediente sănătoase bazate pe înțelepciunea antică, cum ar fi medicina tradițională chineză și ayurveda”. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/superfood-coffee-go-cups-pieces-dry-2214665645

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe