Într-un comentariu publicat în „Journal of the American Medical Association”, autorul senior dr. Shuhan He aduce în discuție folosirea emojiurilor, ca o modalitate puternică pentru facilitarea comunicării dintre medici și pacienți.
Emojiurile, acele simboluri colorate din lexiconul universal, menite să înlocuiască cuvintele scrise și rostite, ar putea fi un instrument valoros în domeniul medicinei, permițându-le pacienților să comunice mai bine simptomele pe care le au, motivele lor de îngrijorare și alte informații relevante din punct de vedere clinic, se arată într-un articol al medicilor de la Massachusetts General Hospital (MGH).
Astfel, într-un comentariu publicat recent în „Journal of the American Medical Association”, autorul senior dr. Shuhan He, de la departamentul de Urgență, sugerează că fiecare disciplină medicală ar trebui să înceapă discuțiile cu privire la crearea unui set unic și propriu de simboluri (iconografie) pentru adoptarea oficială și pentru includerea acestor simboluri în practica de zi cu zi, scriu cei de la medicalxpress.com.
„Nevoia de a asculta pacienții se află la baza misiunii noastre ca medici, iar folosirea unor emoji este o oportunitate extraordinară de a duce comunicarea la un alt nivel. Emojiurile ar putea fi deosebit de importante în tratarea copiilor care încă își dezvoltă abilitățile lingvistice, în tratarea persoanelor cu dizabilități care le afectează capacitatea de a comunica și în tratarea numeroșilor pacienți care vorbesc o limbă diferită”, a declarat dr. Shuhan He, care este directorul departamentului de dezvoltare al MGH Center for Innovation in Digital HealthCare și membru al Lab of Computer Science din cadrul MGH.
Emojiurile își au originea în Japonia, fiind create acum peste un deceniu, iar în prezent, se estimează că cinci miliarde de emojiuri sunt folosite zilnic doar pe Facebook și pe Facebook Messenger.
Deși aproape 3.500 de emojiuri fac parte, în prezent, din domeniul Unicode Consortium (organizația nonprofit care menține standartele mesajelor tip text de pe computerele noastre și care trebuie să aprobe fiecare emoji înainte de a putea fi folosit în mediul digital), doar aproximativ 45 de emojiuri pot fi considerate relevante pentru medicină.
Primul emoji de acest gen, introdus în anul 2015, a fost seringa și pastila. În 2017, compania Apple a adăugat un emoji care reprezintă persoanele cu dizabilități, urmate de simboluri pentru stetoscop, oase, dinți și microbi în anul 2019.
Dr. Shuhan He a fost co-creatorul emojiurilor pentru inima anatomică și pentru plămân, introduse global în anul 2020, iar acum lucrează cu alți autori, Debbie Lai și Jennifer 8. Lee, care sunt activi în acest domeniu, precum și cu o paletă largă de societăți medicale și organizații din domeniul medical pentru a sprijini lansarea a încă 15 emoji asociate domeniului medical. Mai multe detalii despre comentariul dr. Shuhan He sunt disponibile aici.
Sursa foto: www.rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe