Newsflash
Internaționale

EMA a aprobat administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID

de Dorina Novac - oct. 5 2021
EMA a aprobat administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID

Agenția Europeană pentru Medicamente recomandă doze suplimentare și booster cu vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna pentru persoanele de peste 18 ani.

Comitetul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA/CHMP) a concluzionat, luni, că o doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 cu serurile produse de Pfizer-BioNTech și Moderna poate fi administrată persoanelor cu sistem imunitar grav slăbit, la cel puțin 28 de zile de la a doua doză.

a treia doza

Recomandarea vine după ce studiile au arătat că o doză suplimentară din aceste vaccinuri a crescut capacitatea de a produce anticorpi împotriva virusului care provoacă COVID-19 la pacienții cu transplant de organe cu sistem imunitar slăbit.

Citește și: EMA evaluează doza a treia a vaccinului anti-COVID Moderna

„Este de așteptat ca doza suplimentară să mărească semnificativ protecția împotriva COVID-19 la cel puțin unii pacienți. Astfel, aceste informații despre ambele vaccinuri vor fi actualizate și vor include această recomandare și în Rezumatul Caracteristicilor Produsului”, precizează CNCAV.

Potrivit EMA, este important să se facă distincția între doza suplimentară pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit și dozele de rapel pentru persoanele cu sistem imunitar normal.

„Pentru cei din urmă, CHMP a evaluat datele pentru Comirnaty și se relevă o creștere a nivelului de anticorpi atunci când se administrează o doză de rapel la aproximativ 6 luni după a doua doză la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. În temeiul acestor date, Comitetul a concluzionat că dozele de rapel pot fi luate în considerare la cel puțin 6 luni după a doua doză pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani”, transmite sursa citată.

La nivel național, organismele de sănătate publică pot emite recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel, luând în considerare datele privind eficacitatea emergentă și datele de siguranță.

Riscul apariției afecțiunilor cardiace inflamatorii sau a altor reacții adverse foarte rare după un rapel nu este cunoscut și este monitorizat cu atenție.

„Implementarea campaniilor de vaccinare în UE rămâne prerogativa grupurilor naționale de consultanță tehnică pentru imunizare (NITAG) care ghidează campaniile de vaccinare din fiecare stat membru al UE. Aceste organisme sunt în cea mai bună poziție pentru a lua în considerare condițiile locale, inclusiv răspândirea virusului (în special orice variante de îngrijorare), disponibilitatea vaccinurilor și capacitățile sistemelor naționale de sănătate”, menționează CNCAV.

Citește și: Începe vaccinarea cu a treia doză, la centrele de la Romexpo

În România, la data de 28 septembrie a demarat administrarea dozei a treia pentru persoanele care au împlinit șase luni de la primirea dozei a doua.

Doza a treia este recomandată:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Doza a treia se efectuează numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială.

Totodată, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca primesc doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer-BioNTech sau Moderna.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe