Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat insulina cu administrare săptămânală

de Florentina Ionescu - iun. 7 2024
Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat insulina cu administrare săptămânală

EMA – Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat primul tip de insulină care se administrează o dată pe săptămână. Aceasta s-a dovedit a fi mai eficientă la pacienții cu diabet de tip 2.

Potrivit Università Vita-Salute San Raffaele din Milano, recent EMA a aprobat prima insulină din lume cu administrare săptămânală pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat. Această abordare ar urma să permită ca numărul administrărilor de insulină (bazală, deci lentă) să fie redus la o dată pe săptămână, în schimbul administrărilor zilnice. Cu toate acestea, insulina care se administrează săptămânal, numită „icodec”, nu este o inovație nouă. 

De fapt, insulina icodec a fost aprobată în Elveția în 7 martie 2024 și în Canada pe 12 martie în același an, iar din data de 21 martie, Comitetul pentru medicamente de uz uman (Committee for Medicinal Products for Human Use) al EMA a recomandat aprobarea acestei insuline pentru tratamentul diabetului de tip 1 și al diabetului de tip 2 la pacienții adulți. 

Potrivit site-ului www.ema.europa.eu, medicamentul numit Awiqli conține substanța activă numită insulină icodec, care este o insulină cu acțiune lentă. Acest medicament poate fi obținut doar cu prescripție medicală. Se administrează ca injecție, sub pielea de pe abdomen, pe coapse sau pe partea superioară a brațului o dată pe săptămână, în aceeași zi, administrarea repetându-se săptămânal. Doza este ajustată în funcție de valoarea glucozei din sânge a pacientului, care ar trebui testată regulat. 

La pacienții cu diabet de tip 1, Awiqli trebuie combinat cu insulină cu acțiune scurtă, pentru a acoperi necesarul de insulină în ceea ce privește mesele. La pacienții cu diabet de tip 2, Awiqli poate fi administrat singur sau în combinație cu alte medicamente pentru diabet. 

Ce beneficii s-au observat în cadrul studiilor

Potrivit datelor furnizate de EMA, Awiqli s-a dovedit a fi eficient în controlul glucozei în cinci studii făcute pe adulți cu diabet de tip 2 și într-un singur studii în cazul adulților cu diabet de tip 1. 

Principala metodă de a măsura eficacitatea a fost modificarea în valoarea hemoglobinei glicozilate – HbA1c. Valorile scăzute ale hemoglobinei glicozilate (numită și hemoglobină glicată) indică o îmbunătățire a controlului glicemic. 

Pentru studiile realizate pentru diabetul de tip 2, au fost implicați 3.500 de adulți care fie nu fuseseră niciodată tratați înainte de studiu cu insulină sau care primiseră anterior un alt tip de insulină cu acțiune lentă ori care primiseră o combinație de insulină cu acțiune rapidă și insulină cu acțiune lentă. Pacienții ie au primit Awiqli, fie insulină degludec fie insulin glargin. Awiqli a dus la scăderea nivelului de HbA1c. Nivelul obținut cu medicamentul Awiqli după 26 de săptămâni de tratament a fost similar cu ceea ce s-a observat la pacienți cu administrarea zilnică de insulină degludec sau cu insulină glargin. 

Pentru diabetul de tip 1, Awiqli a fost studiat într-un principal studiu făcut pe 582 de adulți care au fost tratați cu multiple injecții cu insulină administrate zilnic. Persoanele acestea fie au primit o doză săptămânală de Awiqli, fie insulină degludec administrată zilnic, pe lângă insulina cu acțiune rapidă. După 26 de săptămâni de tratament, valorile hemoglobinei HbA1c au scăzut, în medie, cu 0,47% la pacienții cărora li s-a administrat Awiqli, în comparație cu 0,51% la cei la care se administra insulină degludec. După 52 de săptămâni, efectul s-a diminuat până la 0,37% în cazul Awiqli, în comparație cu 0,54% pentru acei pacienți care luau insulină degludec. Awiqli s-a dovedit a fi, prin urmare, mai puțin eficient decât insulina degludec la pacienții cu diabet de tip 1. 

Mai multe detalii despre insulina cu administrare săptămânală găsiți pe site-ul EMA. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe