Newsflash
OPINII

Elevii se organizează; pe când și UMF-urile?

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - feb. 12 2021
Elevii se organizează; pe când și UMF-urile?

Săptămâna trecută am fost invitat să particip la un eveniment organizat de elevi pentru elevi. La finalul acestor zile cred că puţine secrete au rămas nespuse despre începutul carierei de medic.

eleviEste vorba despre grupul Interact Atheneum care a organizat, pe durata a două zile, o conferinţă online pentru elevii care au în vedere o carieră în medicină.

Au invitat foarte mulţi medici rezidenţi, din specialităţi diferite, care i-au ghidat pe elevi în ceea ce înseamnă admiterea la Medicină în România sau altundeva, care este viaţa de student, cum să îţi alegi specialitatea, cum să te descurci și ce te așteaptă în această profesie.

Mai mult decât atât, participarea s-a făcut în baza unei donaţii modice pentru tratamentul de cancer al unei tinere de vârsta lor, tratament care ar urma să aibă loc în Germania.

Majoritatea invitaţilor s-au pregătit foarte bine pentru această încercare. La finalul acestor zile cred că puţine secrete au rămas nespuse despre începutul carierei de medic. Au avut un discurs frumos și încurajator.

Au fost deopotrivă argumentare și emoţie. A fost interacţiune. Au fost întrebări naive, dar și întrebări dificile, legate de inechităţile din universităţi și metehnele sistemului român de sănătate.

Un forum deschis tuturor întrebărilor și preocupărilor unor tineri dornici să își ia destinul în propriile mâini. Una peste alta, un eveniment util la care m-am simţit foarte bine, chiar mândru că am participat.

Am încercat să echilibrez cumva balanţa și să aduc în discuţie și argumentele contra unei cariere medicale, pentru ca elevii să poată lua o decizie cunoscând perspective diferite.

Nu am putut să nu mă întreb de ce nu fac asta chiar universităţile de medicină. Am căutat pe internet și am găsit niște iniţiative lăudabile din partea unor UMF-uri: Universitatea de Vară pentru Elevi a UMFST Târgu-Mureș și Școlile de Vară „Cum ar fi să fii medic stomatolog?” sau „Alege să fii farmacist” ale UMF Iași. Probabil că aș mai găsi și altele dacă aș sta să caut mai mult.

La unul dintre proiecte am găsit niște recenzii impresionante ale participanţilor. Toate aceste iniţiative par să fie muguri ai unor
proiecte pe fonduri europene. Prezenta pandemie a oprit aceste proiecte fără să pună nimeni nimic altceva în loc, poate chiar într-un moment în care era nevoie de așa ceva mai mult decât oricând.

Mă întreb însă de ce oare nu ar fi asta un fel de business as usual pentru toate facultăţile. Și, de ce nu, nu doar pentru absolvenţi de clasa a unsprezecea, ci pentru copii de mai toate vârstele. Îmi amintesc de o cunoștinţă care, având niște rude în Viena, a participat pe când avea doar vreo 10 ani la un program de vară pentru copii la AKH. Suficient pentru a aprinde scânteia.

Cred că din partea copiilor și a societăţii în ansamblu ar fi interes. Rămâne doar să ne organizăm. De aceea, ceea ce au făcut acei elevi care s-au organizat de unii singuri este cu atât mai virtuos. Poate dacă trăiesc destul de mult, voi ajunge să le fiu unora dintre ei pacient.

Destul de probabil că fiica mea le va fi pacientă. Și poate chiar și dumneavoastră, o parte dintre cei care citiţi aceste rânduri. Nu-i lucru puţin. Poate că ar trebui să ne luăm mai în serios viitorul nostru ca societate în niște momente deloc glorioase politic.

 


Notă autor:

Notă: în mod ironic, admiterea la Universitatea de Vară de la Târgu-Mureș s-a făcut în baza a două eseuri legate de motivaţie. Spun ironic, pentru că accesul oficial în universităţile românești de medicină nu ia deloc în calcul aspecte legate de motivaţie și potrivire din punct de vedere emoţional, cultural sau al unui set de valori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe