Newsflash
OPINII

Educaţia medicală continuă, răspunsul medicilor la provocările din societatea modernă

de Biroul Consiliului CMMB - sept. 30 2022
Educaţia medicală continuă, răspunsul medicilor la provocările din societatea modernă

Evenimentele știinţifice sunt incluse în munca de zi cu zi a medicului. Perfecţionarea sa permanentă este răspunsul pe care acesta îl poate avea la provocările realităţilor cu care se confruntă breasla medicală.

EMC

„Domnul/doamna doctor nu lucrează azi, a plecat la o conferinţă.” Nimic mai fals decât acest anunţ, pe care, uneori, îl face personalul spitalului sau al cabinetului medical.

Evenimentele știinţifice au devenit o parte a activităţii noastre medicale, sunt incluse în munca de zi cu zi a medicului. Dacă ne referim strict la anii de facultate și de rezidenţiat, medicina are cel mai lung proces de învăţare dintre toate profesiile intelectuale. Dar educaţia medicală trebuie să continue, este nevoie ca permanent cunoștinţele medicilor să fie „updatate”. Inovaţiile tehnologice din domeniu sunt spectaculoase și se succed cu o viteză ameţitoare, fie că vorbim despre diagnostic sau tratament, datele știinţifice acumulate schimbă abordările și conduita terapeutică de la un an la altul.

Nu doar studenţii revin în amfiteatre la fiecare început de an universitar. Toamna încep să se aglomereze evenimentele știinţifice medicale, conferinţele sau congresele naţionale, pe diferite specialităţi. Eforturile corpului medical angajat în clinică și rezultatele cercetării de vârf din laboratoare au făcut ca imposibilul să devină posibil, în unele cazuri, iar publicul cere tot mai mult de la medici și de la sistemul sanitar.

Formă de protecţie pentru medici

Presiunea pusă de societate pe medici crește, cresc riscurile acestei profesii căreia deseori i se cere să repare ceea ce au stricat lipsa educaţiei sanitare, publicitatea făcută unor comportamente de consum, stiluri de viaţă nesănătoase. Hărţuirea online a medicilor, campaniile de discreditare, procesele intentate medicilor pentru lipsurile sistemului sanitar sunt realităţi cu care se confruntă breasla noastră.

Educaţia medicală continuă, perfecţionarea permanentă a medicilor reprezintă singurul răspuns pe care îl putem da acestor provocări. Aceasta nu e doar o obligaţie, reglementată clar de corpurile medicale din toată lumea. Este  și o formă de protecţie a fiecărui medic în parte, care nu poate face minuni, ci doar acţiona la nivelul celor mai bune practici cunoscute în acel moment, pe baza dovezilor oferite de știinţă și a mijloacelor oferite de societatea în care profesează.

Știm cu toţii că dreptul de liberă practică medicală e acordat de Colegiu, fiind necesar ca medicul să acumuleze 200 de puncte de educaţie medicală continuă la 5 ani, cu minimum 25 de puncte anual. Asta înseamnă să citească mii de pagini de literatură știinţifică și să participe la sute de ore de pregătire în specialitatea sa.

Participarea la conferinţe și congrese

Participarea la conferinţele și congresele știinţifice nu înseamnă doar o investiţie de timp și efort personal, ci și una materială, presupusă de taxele de participare sau de costurile deplasării și ale cazării în alte localităţi. Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) organizează în fiecare an o conferinţă cu caracter multidisciplinar, la care, pentru membrii săi, nu impune taxe de participare.

Conferinţa CMMB, ajunsă la a zecea ediţie în 2022, a devenit una dintre manifestările de referinţă în peisajul evenimentelor medicale românești. Lectori de prestigiu din ţară și străinătate transmit participanţilor experienţa lor din practica clinică și cele mai relevante noutăţi știinţifice, contribuind la pregătirea continuă a mii de profesioniști din domeniul medical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe